Στα Σκόπια ο Νίμιτς μαζί με τις προτάσεις Κοτζιά

Στα Σκόπια ο Νίμιτς μαζί με τις προτάσεις Κοτζιά01.02.2018Άρθρα

Η θέση της Αθήνας για την ονομασία της χώρας αλλά και της Εκκλησίας

Με τις σημερινές συναντήσεις του Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια, όπου θα δει την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, αρχίζει ο δεύτερος γύρος της διαπραγμάτευσης για το Ονοματολογικό, καθώς

και τα άλλα θέματα που αφορούν τους αλυτρωτισμούς των γειτόνων εν μέσω διαρροών για το όνομα που προκρίνεται αλλά και αυτό της σχισματικής Εκκλησίας της ΠΓΔΜ.

Την ίδια ώρα, οι ποινικές υποθέσεις που αποκαλύπτονται κατά ριπάς το τελευταίο διάστημα με πρωταγωνιστές πολιτικούς παράγοντες, ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος κατηγορείται για μίζες, αποδίδονται -σύμφωνα με πληροφορίες- σε ισχυρές πιέσεις του ξένου παράγοντα συνολικά προς το πολιτικό σύστημα της γείτονος, με στόχο την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής θα έχει εντός της ημέρας διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του εθνικιστικού VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του αλβανικού κόμματος και κυβερνητικού εταίρου DUI Αλί Αχμέτι. Ο Αμερικανός κομίζει στη σκοπιανή ηγεσία την πρόταση Κοτζιά περί ενός συμφώνου φιλίας, το οποίο θα λειτουργεί ως ένα συνολικό κείμενο διευθέτησης των εκκρεμοτήτων που χωρίζουν την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταφέρει το όνομα που προκρίνεται, το οποίο δεν είναι άλλο από το «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας» στη σλαβική γλώσσα, δηλαδή «Republika Gorna Makedonija». Οσον αφορά την ονομασία που θα φέρει η σχισματική Εκκλησία, η Αθήνα έχει διαμηνύσει πως δεν θα είχε πρόβλημα με το «Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος».

Ο κ. Νίμιτς κατά την άφιξή του χθες στα Σκόπια σε δηλώσεις που έκανε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας χαρακτήρισε «καλές» τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα «πως θα έχουμε καλές επαφές και εδώ». Αμέσως μετά την άφιξή του πήγε για να γευματίσει σε εστιατόριο στην πλατεία Μακεδονίας με φόντο το άγαλμα του Μεγάλου Αλέξανδρου, η οποία μετονομάστηκε πρόσφατα, έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης, σε πλατεία «Ο πολεμιστής με το άλογο».

Σε αυτό το κλίμα, ο Ζόραν Ζάεφ επανήλθε χθες στην πρότασή του για δημοψήφισμα (παρά τις έντονες διαφωνίες που εκφράζει το αλβανικό κόμμα), λέγοντας μάλιστα ότι θα αποτελέσει «μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι για πάντα».

----

ΠΑΣΟΚ: Μούδιασμα για τη συγκέντρωση της Κυριακής

Ψάχνονται στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσουν στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Μολονότι η Φώφη Γεννηματά έχει ταχθεί κατά της συμμετοχής των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής στη συγκέντρωση της Κυριακής στο Σύνταγμα, αρκετά στελέχη της δεν συμφωνούν. Την αρχή έκανε η ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύα Καϊλή, η οποία παρέστη στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ενώ και ο δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας, πρώην υποψήφιος βουλευτής, επιστημονικός διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ και πρόεδρος της ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας και διεξαγωγής εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, εναντιώθηκε στην κομματική γραμμή. «Το συλλαλητήριο έχει νόημα γιατί αποτελεί ισχυρό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης. Δεν θέλω καμία άλλη σημαία και δεν θα ακούσω τι θα πουν οι άλλοι ομιλητές εκτός από τον Μίκη Θεοδωράκη. Δεν θα ήθελα να δω και πολλά ράσα» τόνισε. Τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο της Αθήνας έχει επίσης ανακοινώσει, μέσω του λογαριασμού του στο facebook, ο Παντελής Καμάς, πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ανήκει στους υποστηρικτές της Φώφης Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε χθες την πρότασή της για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνεχίζει τις άστοχες ενέργειες που διχάζουν τον ελληνικό λαό. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εκτίμησε ότι «αν δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση να ετοιμάζεται για εκλογές», ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε: «μην αναζητούν σε εμάς σανίδα σωτηρίας».

----

Ο ξαφνικός «έρωτας» ΣΥΡΙΖΑ με Σημίτη

Νέα μαργαριτάρια και από Καρανίκα

Μόνο σε πολιτική ένδεια επιχειρημάτων και κρίση αμετροέπειας μπορεί να αποδοθεί ο ξαφνικός έρωτας του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα των κομματικών ΜΜΕ για τον Κώστα Σημίτη και τον Θοδωρή Σκυλακάκη, επειδή αμφότεροι τάσσονται υπέρ της σύνθετης ονομασίας για τα Σκόπια. Στα όρια του κωμικοτραγικού η «Αυγή» στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο φιλοξενεί σε περίοπτη θέση την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, τον οποίο μέχρι πρότινος στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου ονόμαζαν ως τον «πρωθυπουργό που έβλεπε τις μίζες να περνούν» και του χρέωναν -δικαίω- τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής στη χώρα.

Για Σκυλακάκη

Με την ίδια θέρμη έγινε δεκτή και η παρέμβαση του σκληρού νεοφιλελεύθερου Θοδωρή Σκυλακάκη από τα ίδια ΜΜΕ προκαλώντας ισχυρούς γέλωτες, καθώς ο πολιτικά ανυπόληπτος πρόεδρος της Δράσης (παρά τη συνεργασία του με τη Ν.Δ.) συνιστά αμελητέο μέγεθος και, όπως ο Κώστας Σημίτης, βρίσκεται μονίμως στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε αυτή την τρικυμία εν κρανίω στα αριστερά media εμφανίστηκε και ο πολύς Νίκος Καρανίκας, ο οποίος με ανάρτησή του στο facebook παρενέβη στο Σκοπιανό αποδίδοντας την ευθύνη της τωρινής υποχώρησης στην... επάρατη Δεξιά: «Εθνολαϊκιστές πατριδοκάπηλοι οι Δεξιοί, αφού τα έδωσαν όλα τώρα πουλάνε εθνικισμό» λέει μεταξύ άλλων -ανάλογων- «μαργαριταριών» ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα.

----

Αγανάκτηση για τη στάση του Μεσσηνίας

Σφοδρή ενόχληση στους εκκλησιαστικούς κύκλους και τους πιστούς προκαλούν η προκλητική στάση που συνεχίζει να τηρεί ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος κατά των κινητοποιήσεων του κλήρου και του λαού, καθώς και οι μομφές που συνεχίζει να εκτοξεύει κατά του μεγάλου συλλαλητηρίου της Κυριακής στο Σύνταγμα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Ιδιαίτερη εντύπωση και αρνητικά σχόλια προκαλούν η οξύτητα του λόγου του μητροπολίτη Μεσσηνίας και η αυστηρά επικριτική διάθεση κατά των έγγαμων κληρικών που θα κατέβουν στο συλλαλητήριο. Μάλιστα, η αμετακίνητη στάση του κ. Χρυσοστόμου δεν είναι κατανοητή, από την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει χαμηλώσει τους τόνους κατά των κινητοποιήσεων.

Στην ανακοίνωσή του κατά των συλλαλητηρίων, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κατηγόρησε τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος ότι επιδιώκει έναν αμιγώς εκκλησιολογικό «εκπροτεσταντισμό πρεσβυτεριανού και συγχρόνως δημοσιοϋπαλληλικού τύπου ιεροσύνης». Στη σφοδρή επίθεση, ο ΙΣΚΕ απάντησε λέγοντας ότι «καθήκον του μαχόμενου κληρικού είναι να ποιμαίνει τους πιστούς· όχι να αποσύρεται στον κόσμο των ιδεών, ούτε να γίνεται προνομιακός συνομιλητής και εκφραστής ποικιλώνυμων ελίτ».

Και ο Σεραφείμ

Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ είναι η τελευταία προσθήκη στη μακρά -όπως όλα δείχνουν- λίστα των μητροπολιτών που θα δώσουν την Κυριακή το «παρών» στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Την Ιερά Σύνοδο θα εκπροσωπήσουν ο αντιπρόεδρος της ΔΙΣ Σύρου Δωρόθεος και οι Δράμας Παύλος και Χίου Μάρκος, ενώ τη συμμετοχή τους έχουν ανακοινώσει επισήμως και οι Μεσογαίας Νικόλαος, Κορίνθου Διονύσιος και Κίτρους Γεώργιος.

Παρόντες θα είναι και άλλοι μητροπολίτες από το λεκανοπέδιο, την Πελοπόννησο και από περιοχές ανά την Ελλάδα, ενώ μεγάλη θα είναι η συμμετοχή και απλών κληρικών, μοναχών και μοναχισσών.

Διαβάστε επίσης:

Ολη η Ελλάδα έτοιμη να κατακλύσει το Σύνταγμα

Keywords
Τυχαία Θέματα