Στήριξη μητέρων για εννέα μήνες

Με 3,5 μήνες καθυστέρηση άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την ειδική παροχή μητρότητας. Αφορά αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, αλλά και όσες εργάζονται ως μισθωτές

Με 3,5 μήνες καθυστέρηση, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου τα περασμένα Χριστούγεννα, άνοιξε χθες η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την Ειδική Παροχή Προστασίας Μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες, ενώ στην ίδια πλατφόρμα θα υποβάλλουν πλέον τις αιτήσεις τους και οι μισθωτές. Η ειδική παροχή χορηγείται για 9

μήνες και κατά τη διάρκειά της η ΔΥΠΑ καταβάλλει μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό (830 €). Δικαιούχοι είναι οι μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, καθώς και τα πρόσωπα που υιοθετούν παιδιά.

Το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ, καθώς την παροχή δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023, δηλαδή από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά. Λαμβάνεται, δηλαδή, μέριμνα για τις μητέρες που διένυαν την περίοδο της λοχείας κατά την ψήφιση του νόμου.

Οι προϋποθέσεις

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση της παροχής είναι:

• Η λήψη του επιδόματος μητρότητας από τον e-ΕΦΚΑ ή, σε περίπτωση υιοθεσίας, η ένταξη του παιδιού στην οικογένεια ή η δημοσίευση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης υιοθεσίας ή αναγνώρισης αλλοδαπής απόφασης υιοθεσίας.

• Η ασφαλιστική ενημερότητα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης και καθ’ όλη τη διάρκεια χορήγησης της παροχής. Σε περίπτωση ύπαρξης ασφαλιστικών οφειλών, η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί στην πλατφόρμα μόνο κατόπιν της εξόφλησής τους.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr, με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes. Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι η εξής: Εργασία και Ασφάλιση/Αποζημιώσεις και Παροχές/Ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες.

Διευκρινίζεται ότι, στις περιπτώσεις που ο/η αιτών/ούσα δεν είναι εγγεγραμμένος/η στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ, είναι αναγκαία η εγγραφή στη νέα πλατφόρμα μέσω ειδικής φόρμας που διατίθεται για τον σκοπό αυτό. Η είσοδος στην ειδική φόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών TAXIS και του ΑΜΚΑ. Μέσω της διαλειτουργικότητας των συστημάτων μεταξύ της ΔΥΠΑ, του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ, αντλούνται ηλεκτρονικά όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την επεξεργασία του αιτήματος.

Ειδικές περιπτώσεις

Στην περίπτωση υιοθεσίας, η καταβολή της Ειδικής Παροχής Προστασίας Μητρότητας εκκινεί από την τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας ή από την ένταξη του τέκνου στην οικογένεια, ανεξάρτητα από το αν η δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ. Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούνται επίσης και όσες μητέρες απέκτησαν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, ακριβώς όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των μητέρων με μισθωτή εργασία.

Κατά απόλυτη αναλογία με τη μητέρα σε μισθωτή σχέση εργασίας, η αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα μητέρα μπορεί να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

Το επίδομα μητρότητας λαμβάνουν και τα ομόφυλα ζευγάρια, αφού δηλωθεί η δικαιούχος της ειδικής παροχής με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον e-ΕΦΚΑ. Και σε αυτή την περίπτωση, ο δικαιούχος γονέας έχει τη δυνατότητα να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προς τον άλλον γονέα, ανεξαρτήτως τού αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στήριξη,stirixi