Στο συρτάρι 190.000 αιτήσεις για συντάξεις!

Στο συρτάρι 190.000 αιτήσεις για συντάξεις!21.06.2019Οικονομία

Στην αναμονή επίσης χιλιάδες αιτήματα για αναγνωρίσεις χρόνου και λοιπές διαδικασίες. Πυρά των συνδικαλιστών κατά Πετρόπουλου

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Σε εκκρεμότητα παραμένουν από ένα έως τρία -ή και περισσότερα- χρόνια πάνω από 190.000 συνταξιοδοτικά αιτήματα για κύριες, επικουρικές συντάξεις, αλλά και εφάπαξ, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής. Η ηγεσία της ΠΟΠΟΚΠ έβαλε για μία

ακόμη φορά στο «κάδρο» τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, θεωρώντας ότι είναι πολιτικά υπεύθυνος για το χάος, αλλά και την αδιαφάνεια που επικρατεί στον ΕΦΚΑ.

Κατά τη διάρκεια της έναρξης του 34ου Συνεδρίου της ΠΟΠΟΚΠ, χθες, οι επικεφαλής της υποστήριξαν ότι ο αριθμός των αιτήσεων για κύρια σύνταξη που βρίσκονται σε εκκρεμότητα κυμαίνεται στις 80.000. Σε αυτές δεν συνυπολογίζονται τουλάχιστον 25.000 αιτήματα, τα οποία εκτιμάται ότι υποβλήθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες.

Μεταξύ των περίπου 80.000 εκκρεμών αιτημάτων για κύρια σύνταξη συμπεριλαμβάνονται 15.000 αιτήσεις εκπαιδευτικών, 7.500 από πρώην εργαζομένους δήμων και νοσοκομείων, 8.000 πρώην στρατιωτικών και τουλάχιστον 15.000 από πρώην εργαζομένους άλλων κατηγοριών. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΤΕΑΕΠ που δόθηκαν από την ΠΟΠΟΚΠ στη δημοσιότητα, στις 30 Απριλίου 2019 οι εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις ήταν τουλάχιστον 87.504 και για τα εφάπαξ «άγγιζαν» τις 20.614.

Μάλιστα, η ηγεσία της ομοσπονδίας θεωρεί ότι η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη. Οπως υποστήριξαν οι επικεφαλής της, οι αριθμοί των καθυστερούμενων συντάξεων τόσο στην επικουρική όσο και στο εφάπαξ είναι πλασματικοί, αφού, εκτός των άλλων, δεκάδες χιλιάδες αιτήματα δεν εμφανίζονται επειδή εκκρεμεί η έκδοση της κύριας σύνταξης.

Κριτική

«Για τα υπόλοιπα εκκρεμή αιτήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, αναγνωρίσεις χρόνου ασφάλισης, διαγραφές και επανεγγραφές, είναι αδύνατον να υπάρξουν πλήρη στοιχεία, αφού έχουν συσσωρευθεί εκατοντάδες χιλιάδες» ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, ο χρόνος απονομής των κύριων συντάξεων, ειδικά σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης και αναπηρίας, ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις τα τρία χρόνια! Ακόμη και για μια απλή υπόθεση (με ασφάλιση σε ένα Ταμείο), όπως ανέφεραν, η συνταξιοδοτική απόφαση εκδίδεται στην καλύτερη περίπτωση έπειτα από έναν χρόνο.

Για τα προβλήματα του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, οι επικεφαλής της ΠΟΠΟΚΠ άσκησαν εκ νέου οξεία κριτική στον αρμόδιο υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο. Υποστήριξαν ότι με δικές του υποδείξεις έγιναν από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ οι τοποθετήσεις γενικών διευθυντών και προϊσταμένων, αναστέλλοντας ουσιαστικά τις σχετικές διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα.

«Στην περίπτωση των τοποθετήσεων στις θέσεις ευθύνης, χωρίς να γενικεύουμε ή να αφορίζουμε, οι επιλογές δεν μπορεί παρά να προκαλούν σοβαρές επιφυλάξεις, δεδομένων των δεκάδων αυθαιρεσιών και της αδιαφάνειας στη διαχείριση του προσωπικού ήδη από το καλοκαίρι του 2016, πριν δηλαδή από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ την 1η Ιανουαρίου 2017.

Αυθαιρεσία και αδιαφάνεια που νομιμοποιήθηκαν και έλαβαν θεσμικό χαρακτήρα με την ψήφιση ειδικών νόμων, με τους οποίους όλες οι σχετικές αρμοδιότητες συγκεντρώθηκαν, άμεσα ή έμμεσα, στο πρόσωπο του κ. Πετρόπουλου, αναστέλλοντας ουσιαστικά τις σχετικές διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα» ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΠΟΠΟΚΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα