Διακόπηκε η παραγωγή μασκών για μαθητές μετά τον σάλο – Πού οφείλεται το λάθος και πώς θα διορθωθεί

Αντιδράσεις έφεραν οι τεράστιες μάσκες που διανεμήθηκαν σε μαθητές στα σχολεία. Διακόπηκε η παραγωγή, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία για τη διόρθωση του προβλήματος.
«Στοπ» στην παραγωγή μασκών για μαθητές έβαλε η ΚΕΔΕ μετά τις αντιδράσεις που έφεραν οι λανθασμένες διαστάσεις και το «μπαράζ» αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα χτες, Δευτέρα, ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς.
Πλήθος φωτογραφιών αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο που έδειχναν

μαθητές με καλυμμένα πρόσωπα από τις… «XL μάσκες» οι οποίες θύμιζαν full face.
Για «μάσκες-κουκούλες» έκανε λόγο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητα η αποστολή και παράδοση των μασκών στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Πού οφειλόταν το λάθος με τις τεράστιες μάσκες για μαθητές
Σε μια ασάφεια στη διατύπωση για τις διαστάσεις της μάσκας απέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας το πρόβλημα που προέκυψε, εξηγώντας ότι επιτροπές συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες.
Όπως ανέφερε η αρμόδια Αρχή, οι διαστάσεις αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.
«Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου» πρόσθεσε η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας.
Σταματά ο διαγωνισμός για τις μάσκες στα σχολεία – Πώς θα διορθωθεί το πρόβλημα
Να σταματήσει η παραγωγή των μασκών για μαθητές ζήτησε η ΚΕΔΕ από τους αναδόχους του διαγωνισμού μετά τον σάλο που προκλήθηκε, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Δευτέρας. Σημειώνεται ότι η ΚΕΔΕ είναι αρμόδια για τον διαγωνισμό της προμήθειας των μασκών.
Η ΚΕΔΕ προσθέτει ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει εκ νέου μετά την αποστολή των νέων προδιαγραφών από το Υπουργείο Υγείας.
Η ΚΕΔΕ επαναλαμβάνει ότι το λάθος με τις μάσκες προκλήθηκε από τις προδιαγραφές που δόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και αφορούσαν στο «μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών».
«Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19» καταλήγει η ΚΕΔΕ.
Από την πλευρά της, η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας είχε δεσμευτεί ότι θα αποστείλει στην ΚΕΔΕ τις σωστές προδιαγραφές που ήδη επαναδιατύπωσε «ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος» όπως τόνισε.
Πηγή: Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα