Γερμανία: Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι πάνω από όλα

Ο πληθωρισμός κάνει τους καταναλωτές διστακτικούς. Ωστόσο μια μικρή συγκράτηση τιμών σκορπίζει σχετική αισιοδοξία και τα σουπερμάρκετ κάνουν τον καλύτερο τζίρο της χρονιάς.

Τα καταστήματα λιανικής, ανάμεσα τους και τα σουπερμάρκετ, αντιμετωπίζουν φέτος μια ιδιαίτερη πρόκληση. Τον πληθωρισμό και την οικονομική αβεβαιότητα. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι καταναλωτές θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα και να μην ξοδέψουν τόσα πολλά τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Γερμανικού Συνδέσμου

Λιανικού Εμπορίου (HDE), ο κλάδος στο σύνολό του περιμένει τον Δεκέμβριο μια μικρή μόνο αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η οικονομική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό έχουν περιορίσει την επιθυμία για αγορές εδώ και μήνες.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι πολύ σημαντικές όμως για τις επιχειρήσεις τροφίμων. Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Λιανικού Εμπορίου Τροφίμων, ο Δεκέμβριος είναι η καλύτερη περίοδος του χρόνου από πλευράς πωλήσεων. Κατά τη διάρκεια της περιόδου πριν από τα Χριστούγεννα ο εβδομαδιαίος τζίρος αυξάνεται από περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε έως και 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Γλυκά και κρασί έχουν την τιμητική τους

Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας της αγοράς GfK, τις δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, τα γλυκά, το κρασί, ο αφρώδης οίνος, τα ροφήματα και τα οινοπνευματώδη επιτυγχάνουν τζίρους πάνω από το μέσο όρο των πωλήσεων κατά τη διάρκεια του έτους.

«Την εβδομάδα των Χριστουγέννων ένα μέσο σουπερμάρκετ discounterκάνει περίπου 30% περισσότερες πωλήσεις, ένα σουπερμάρκετ έως και 60 % περισσότερες πωλήσεις σε σύγκριση με μια μέση εβδομάδα κατά τη διάρκεια του χρόνου», λέει ο ειδικός σε θέματα λιανικού εμπορίου Γιοργκ Φούντερ από το πανεπιστήμιο του Βορμς.

«Οι πελάτες ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο θέμα των τιμών φέτος και τα discounters επωφελήθηκαν από αυτό», λέει ο Μίχαελ Γκέρλινγκ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Έρευνας Εμπορίου EHI. Δεν είναι όμως μόνο η αναζήτηση προϊόντων για το σωστό χριστουγεννιάτικο τραπέζι που προσελκύει πελάτες στα καταστήματα τροφίμων πριν από την εορταστική περίοδο. Σύμφωνα με έρευνα της GfK, πολλοί αναζητούν εκεί και τα δώρα τους. Τα κρασιά, τα οινοπνευματώδη ποτά και οι σοκολάτες είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.

Πολύ δημοφιλή στα πολυκαταστήματα είναι ακόμα τα είδη κουζίνας, τα αξεσουάρ ψησίματος, τα παιχνίδια και τα είδη ένδυσης. Για τους πελάτες αυτά τα σουπερμάρκετ διαθέτουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Τα καταστήματα αυτά προσφέρουν στον ίδιο χώρο εορταστικά τρόφιμα και δώρα της τελευταίας στιγμής.

Υπάρχει και κάτι ακόμα ενθαρρυντικό για τα καταστήματα τροφίμων και αυτό είναι μια προσωρινή χαλάρωση των τιμών καταναλωτή, γεγονός που φέρνει μια αισιοδοξία για το νέο έτος. Ο Κάι Χούντετς από το Ινστιτούτο Έρευνας Εμπορίου πιστεύει επίσης ότι οι χριστουγεννιάτικες αγορές θα πάνε καλύτερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πέρυσι το 32% των ερωτηθέντων ήθελε να κάνει οικονομία στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, φέτος είναι μόνο 24 %. Στο φαγητό τελικά γίνεται η λιγότερη οικονομία σε σχέση με άλλες δαπάνες όπως είναι για παράδειγμα τα χριστουγεννιάτικα δώρα ή το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Για πολλούς το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι πάνω από όλα.

Πηγή:DW
Μαρία Ρηγούτσου

Το άρθρο Γερμανία: Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι πάνω από όλα εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
germania-to-christougenniatiko-trapezi-pano-apo-ola.htm
Τυχαία Θέματα