Alco: Συσπείρωση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ενόψει ευρωεκλογών -Η ΝΑΡ «πληγώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ

20:23 9/2/2024 - Πηγή: Reporter

Την αστάθεια του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει το β' μέρος της δημοσκόπησης της Alco για τον Alpha που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής (9/2).

Στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης είδαμε πως η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 16 μονάδων έναντι του δεύτερου ΠΑΣΟΚ,

ωστόσο, έχει εμφανή φθορά λόγω ακρίβεια και αγροτικού.

Ωστόσο, δεν υπάρχει και κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης που να "καρπώνεται" αυτή τη δυσαρέσκεια. Ειδικότερα η ΝΔ συγκεντρώνει 28,2%, το ΠΑΣΟΚ: 12,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ: 10,2% και πολύ κοντά του το ΚΚΕ με 9,1%.

Το παραπάνω αποτέλεσμα εξηγείται από τα ποσοστά συσπείρωσης των κομμάτων που είναι σε υψηλά επίπεδα για όλα τα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει φθορά (κυρίως) προς τα αριστερά του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει καταφέρει να συσπειρώσει έστω όσους έδωσαν το 17% στον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές και παράλληλα δεν έχει βρει ακόμα τρόπο να "κλέψει" ψήφους από άλλα κόμματα.

Αντίθετα, η ΝΔ έχει ελεγχόμενη φθορά προς το ΠΑΣΟΚ, που έχει μικρή δυναμική και υψηλή συσπείρωση στο 85%.

Σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της έρευνας η ΝΔ παρουσιάζει συσπείρωση σε ποσοστό 70%, ο ΣΥΡΙΖΑ, πολύ χαμηλά, στο 54%, το ΠΑΣΟΚ στα ύψη με 85% όπως και το ΚΚΕ με 94% και η Ελληνική Λύση με 91%.

Το κυβερνών κόμμα χάνει προς το ΠΑΣΟΚ 4% και την αποχή (εξίσου 4%) ενώ 17% δεν απαντούν.

Το ΠΑΣΟΚ έχει 3% διαρροές προς το ΚΚΕ και ίδιο ποσοστό προς την αποχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως... αιμορραγεί σε ποσοστό 10% προς την Νέα Αριστερά, το κόμμα που προήλθε από την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Χάνει επίσης από 4% προς ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και αποχή.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως πάνω από 6 στους 10 ερωτηθέντες (ποσοστό 62%) δεν πιστεύουν ότι οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία για την ανάδειξη ενός κόμματος σε ισχυρή αντιπολίτευση.

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές

Οι θέσεις των κομμάτων για την οικονομία είναι το ισχυρότερο κριτήριο για να ψηφίσει κάποιος στις ευρωεκλογές, ενώ ακολουθούν τα κοινωνικά ζητήματα, η ιδεολογία, οι θέσεις για την Ευρώπη και τέλος οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το 50% απαντά ότι ενδιαφέρεται λίγο ή καθόλου για τις ευρωεκλογές, ενώ το 49% απαντά πολύ και αρκετά.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΝΔ #Πασοκ #ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ #ευρωεκλογές #δημοσκόπηση #Alpha #alco
Keywords
Αναζητήσεις
alco-gia-evroekloges-syspeirosi-nd-pasok--pligonei-ton-syriza-i-nar.htm
Τυχαία Θέματα