«Ξεμακραίνει» η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

20:09 9/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται να βάζει χρονικό «κόφτη» σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων, καθώς το ενδεχόμενο μείωσης τους πηγαίνει για τον Απρίλιο και μετά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που βασίζεται σε πηγές αναλυτών της Τράπεζας, απομακρύνεται συνεχώς το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων πριν τον Απρίλιο.

Η ΕΚΤ

χρειάζεται περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός οδεύει πίσω στο 2% πριν κόψει τα επιτόκια της, παρά την αύξηση της αισιοδοξίας ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές αμβλύνονται, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, ενισχύοντας έτσι τις εκτιμήσεις ότι η Fed, (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) θα συνεχίσει «να κάνει υπομονή» πριν κόψει τα επιτόκια της. Την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι η τράπεζα θα πρέπει να είναι προσεκτική.

Ο Πάουελ ανέφερε πως τα τελευταία δύο χρόνια «η νομισματική πολιτική έχει γίνει πολύ πιο αυστηρή με τα επιτόκια να βρίσκονται σε επίπεδο που είναι αρκετά πέρα από αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περιοριστικό».

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Fed βλέπει πως η ζήτηση εργασίας συνεχίζει να υπερβαίνει την προσφορά και ότι η αγορά εργασίας παραμένει «σφιχτή» και η απασχόληση ισχυρή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Marketwatch, ο Πάουελ απέφυγε να σχολιάσει την παγκόσμια κρίση που έχει δημιουργηθεί με τον πληθωρισμό και αρκέστηκε να αναφέρει πως «η βούληση του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου είναι σταθερή. Θα καταφέρουμε να βγούμε από τη δύσκολη κατάσταση. Μπορούμε να “γυρίσουμε” τον πληθωρισμό στο 2% το 2025».

Keywords
Αναζητήσεις
xemakrainei-i-meiosi-epitokion-apo-tin-ekt.htm
Τυχαία Θέματα