Alpha Trust: Επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες-Ο στόχος για το Χ.Α.

Στις προοπτικές των αγορών και στους στόχους της εταιρείας για το 2023 αναφέρθηκε η διοίκηση της Alpha Trust κατά την πρόσφατη παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Ανάμεσα στους στόχους που έχει θέσει η εταιρεία είναι η διατήρηση των ισχυρών αποδόσεων των χαρτοφυλακίων της, η διεύρυνση των στρατηγικών της συνεργασιών, αλλά και η επιτυχής έκβαση του επικείμενου εταιρικού μετασχηματισμού.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος, η Alpha Trust στοχεύει να μπει σε νέες δραστηριότητες

για να διευρύνει τις πηγές εσόδων της, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να πετύχει με τις σημερινές συνθήκες ούσα ΑΕΔΑΚ (Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων), καθώς υπόκειται σε κάποιους περιορισμούς. Το ενδιαφέρον της στρέφεται στον κλάδο των ακινήτων (ενδεχομένως και ΑΕΕΑΠ) και της τεχνολογίας και σύμφωνα με το βασικό της πλάνο ο εταιρικός μετασχηματισμός θα ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Ο όμιλος δίνει προτεραιότητα στην τεχνολογία, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μόνο μέσα στο 2022 επένδυσε σε αυτόν τον τομέα 930 χιλ. ευρώ από τα περίπου 1,4 εκατ. ευρώ συνολικών επενδύσεων του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι από πέρυσι η εταιρεία ξεκίνησε να λειτουργεί την πρώτη Β2Β πλατφόρμα αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα, η οποία ήδη εμφανίζει θετικά αποτελέσματα. Σε επόμενη φάση, στις σκέψεις της διοίκησης είναι η δημιουργία και μίας B2C πλατφόρμας. Στους στόχους της εταιρείας για το 2023 περιλαμβάνεται η διατήρηση των ισχυρών αποδόσεων των χαρτοφυλακίων της.

Η διοίκηση ανακοίνωσε επίσης ότι η εταιρεία θα προσθέσει νέες δραστηριότητες όπως είναι ο κλάδος των ακινήτων και των υπηρεσιών. Όπως σημειώθηκε, η αξία της αγοράς ακινήτων ανήλθε στα 761 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022 από 625 δισ. ευρώ το 2019. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε ότι σε επίπεδο ομίλου δεν αποκλείεται η παρουσία στον κλάδο ΑΕΕΑΠ, με τη διοίκηση να ξεκαθαρίζει πως η συγκεκριμένη προοπτική δεν αφορά το άμεσο μέλλον.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα της πως με την αύξηση των επιτοκίων, που κάνουν όλο και πιο ακριβή την τραπεζική χρηματοδότηση, θα υπάρξουν εταιρείες που θα ενδιαφερθούν να αντλήσουν ίδια κεφάλαια μέσω του Χρηματιστηρίου, με αρκετές να έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για να εισαχθούν στο Χ.Α. «Θα πρέπει να βάλουμε ως στόχο να εισαχθούν 50 εταιρείες στην Κύρια και την Εναλλακτική Αγορά τα επόμενα δύο χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά η διοίκηση της Alpha Trust.

Έκδηλη είναι ακόμη η αισιοδοξία για το μέλλον της Alpha Trust και γενικότερα του κλάδου των ΑΕΔΑΚ, καθώς αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 60 δισ. ευρώ που «λιμνάζουν» στις καταθέσεις και επιβαρύνουν τις τράπεζες, καθώς λαμβάνουν σχεδόν μηδενικές αποδόσεις. «Ένα σημαντικό τμήμα των καταθέσεων αυτών σίγουρα θα κατευθυνθούν προς τις ΑΕΔΑΚ» ανέφερε η διοίκηση και πρόσθεσε: «Είναι ένας από τους κλάδους που δεν τραυμάτισε την ελληνική οικονομία την περίοδο της κρίσης. Νομίζω ότι έρχεται η ώρα της ανταμοιβής». Κι αυτή η θέση βασίζεται στο γεγονός ότι οι καταθέτες αναζητούν ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο από ομόλογα και μετοχές με την προσδοκία της καταγραφής θετικών επιδόσεων, γι’ αυτό και αναμένεται να κινηθούν προς τις συλλογικές επενδύσεις.

Η Alpha Trust διατήρησε στα ίδια επίπεδα τα επαναλαμβανόμενα έσοδα για το 2022. Επιπλέον κατά την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 24ης Μαΐου εγκρίθηκε ο απολογισμός για τα μεγέθη του 2022 και η διανομή μερίσματος, ανερχόμενου σε 0,2304 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2022, η Alpha Trust ολοκλήρωσε με επιτυχία την εισαγωγή της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. ενώ από τον Αύγουστο του 2008 η εταιρεία βρισκόταν στην Εναλλακτική Αγορά.

ALPHA TRUST ΑΕΔΑΚΟΕΕΈνωση Θεσμικών Επενδυτώνπροοπτικέςεταιρικός μετασχηματισμόςακίνηταΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑΕΕΑΠΒ2Βαμοιβαία κεφάλαιαχρηματιστήριοΚύρια ΑγοράΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑΑΕΔΑΚ
Keywords
Αναζητήσεις
alpha-trust-epekteinetai-se-nees-drastiriotites-o-stochos-gia-to-cha.htm
Τυχαία Θέματα