Bloomberg: 3 σενάρια για τη Μέση Ανατολή-Οι... πληγές στην οικονομία

Τους πρώτους υπολογισμούς για το οικονομικό... κόστος της κρίσης στη Μέση Ανατολή κάνει το Bloomberg Economics. Εστιάζει ιδιαίτερα στις τιμές ενέργειας, ενώ στο κακό σενάριο υπολογίζει πως θα εξανεμιστεί οικονομική δραστηριότητα 1 τρισ. δολαρίων.

Το κακό σενάριο, το οποίο ευτυχώς για την ώρα δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, περιλαμβάνει κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ - Χαμάς, στην οποία θα εμπλακεί άμεσα και το Ιράν.

Αν πάντως κάτι τέτοιο συμβεί, τότε το πετρέλαιο

θα αγγίξει τα 150 δολάρια το βαρέλι, η παγκόσμια οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση και οικονομική δραστηριότητα 1 τρισ. δολαρίων θα εξανεμιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, το Bllomberg σημειώνει πως η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσει μετασεισμούς σε όλο τον κόσμο, καθώς η περιοχή είναι ένας κρίσιμος προμηθευτής ενέργειας αλλά και μία σημαντική δίοδος για τη ναυτιλία.

Τα σενάρια για τη Μέση Ανατολή είναι, όπως σημειώνει, τρία:

Στο πρώτο, οι συγκρούσεις περιορίζονται γενικά στη Γάζα και το Ισραήλ.

Στο δεύτερο, η σύγκρουση εξαπλώνεται σε γειτονικές χώρες όπως ο Λίβανος και η Συρία, όπου βρίσκονται ισχυρές ομάδες μαχητών με τη στήριξη της Τεχεράνης, ουσιαστικά καταλήγοντας σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Στο τρίτο σενάριο, η κατάσταση κλιμακώνεται σε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στους δύο εχθρούς.

Σε όλα τα σενάρια, η γενική κατεύθυνση είναι ίδια, σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg: Πιο ακριβό πετρέλαιο, υψηλότερος πληθωρισμός και χαμηλότερη ανάπτυξη. Αυτό που διαφέρει είναι η ένταση. Όσο εξαπλώνεται η σύγκρουση, τόσο οι επιπτώσεις της γίνονται παγκόσμιες, αντί για περιφερειακές.

Σενάριο 1

Το 2014, η απαγωγή και δολοφονία τριών Ισραηλινών από τη Χαμάς πυροδότησε μία χερσαία εισβολή στη Γάζα, στην οποία σκοτώθηκαν πάνω από 2.000 άτομα. Καθώς η σύγκρουση δεν επεκτάθηκε αλλού, οι επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου και την παγκόσμια οικονομία ήταν περιορισμένες.

Η τραγική αυτή ιστορία μπορεί να επαναληφθεί, αλλά με αυστηρότερη επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στο ιρανικό πετρέλαιο. Το Ιράν έχει ήδη αυξήσει την παραγωγή του κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα, με το Bloomberg Economics να υπολογίζει ότι εάν αυτό το πετρέλαιο χαθεί από την αγορά, οι τιμές θα αυξηθούν κατά 3 με 4 δολάρια το βαρέλι.

Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι ελάχιστες, ειδικά εάν Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καλύψουν το κενό στην αγορά.

Σενάριο 2

Εάν η σύγκρουση επεκταθεί στον Λίβανο και τη Συρία, το οικονομικό κόστος θα αυξηθεί. Στον σύντομο αλλά αιματηρό πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ του 2006, το πετρέλαιο ενισχύθηκε κατά 5 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα, αυτό θα αντιστοιχούσε σε αύξηση 10%, στα 94 δολάρια.

Εντάσεις θα μπορούσαν να προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή. Αίγυπτος, Λίβανος και Τυνησία βαλτώνουν σε οικονομική και πολιτική στασιμότητα και θα μπορούσαν να παραδοθούν σε διαμαρτυρίες και μία επανάληψη της Αραβικής Άνοιξης.

Σε αυτή την περίπτωση, η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύο σοκ: Μία αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 10% και μία risk off κίνηση στις αγορές, όπως συνέβη στην Αραβική Άνοιξη.

Αυτό θα επιβάρυνε την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες ή 300 δισ. δολάρια, υπολογίζει το Bloomberg Economics, ρίχνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης στο 2,4%. Θα πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 δεκαετιών, εάν εξαιρεθεί η πανδημία και η κρίση του 2008.

Το ακριβότερο πετρέλαιο θα ενισχύσει τον πληθωρισμό παγκοσμίως κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, κρατώντας τον κοντά στο 6% και πιέζοντας τις κεντρικές τράπεζες να κρατήσουν την νομισματική πολιτική τους σφικτή, όσο η οικονομία απογοητεύει.

Σενάριο 3

Το Bloomberg Economics θεωρεί ότι μια άμεση σύγκρουση του Ισραήλ με το Ιράν είναι ένα απίθανο, αλλά επικίνδυνο σενάριο, που θα πυροδοτούσε μια παγκόσμια ύφεση. Το πετρέλαιο θα σημείωνε άλμα και η βουτιά των αγορών θα επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα στη ανάπτυξη, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό.

Σε αυτό το σενάριο, οι εντάσεις ανάμεσα στις υπερδυνάμεις του πλανήτη θα έκαναν την κατάσταση ακόμα πιο ευμετάβλητη, καθώς οι ΗΠΑ είναι στενός σύμμαχος του Ισραήλ, ενώ η Κίνα και η Ρωσία ενισχύουν τους δεσμούς τους με το Ιράν.

Με δεδομένο ότι το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου προέρχεται από την περιοχή του Κόλπου, οι τιμές θα εκτινάσσονταν. Μία επανάληψη του χτυπήματος σε εγκαταστάσεις της Aramco από μαχητές που συντάσσονται με το Ιράν, το 2019 (τότε είχε πλήξει την μισή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας), δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Έτσι, το Bloomberg σημειώνει ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να μην τετραπλασιαστούν, όπως έγινε το 1973, αλλά να αυξηθούν όπως συνέβη μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990. Με τα σημερινά δεδομένα, οι τιμές θα έφταναν στα 150 δολάρια. Το Bloomberg προβλέπει, επίσης, ένα ακραίο risk off στις αγορές.

Όλα αυτά θα σήμαιναν μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, στο 1,7% για το 2024, κάτι που συνεπάγεται παγκόσμια ύφεση και απώλεια 1 τρισ. δολαρίων. Το πετρελαϊκό σοκ θα εκτίνασσε τον πληθωρισμό στο 6,7%.

BloombergσενάριαΠΕΤΡΕΛΑΙΟύφεσηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΟΣΤΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα