CPT: Οι Τρανς εξαιρετικά ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού των φυλακών!

Η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέδωσε μια σειρά προτύπων και συστάσεων προς τις ευρωπαϊκές φυλακές, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι τρανς κρατούμενοι, ένα εξαιρετικά ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού των φυλακών, αντιμετωπίζονται με σεβασμό και προστατεύονται από τους κινδύνους και την κακομεταχείριση.

Στην ετήσια έκθεσή της για το 2023, η CPT σημειώνει ότι συναντά ολοένα και περισσότερα τρανς άτομα που κρατούνται σε φυλακές, κατά τις επισκέψεις

της σε κράτη για την παρακολούθηση των συνθηκών κράτησης των ατόμων που στερούνται της ελευθερίας.

Ο Πρόεδρος της CPT, Δρ Άλαν Μίτσελ, δήλωσε: «Οι φυλακές είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, συχνά με διευρυμένα ζητήματα λόγω των μικρότερων περιορισμένων πλαισίων. Τα διεμφυλικά άτομα που είναι υπό κράτηση μπορεί να βρίσκονται σε κατάσταση ευπάθειας και αυξημένου κινδύνου εκφοβισμού και κακοποίησης. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι μερικές πολιτείες εξακολουθούν να αρνούνται την ύπαρξη τρανς ατόμων και δεν προβλέπουν συγκεκριμένες διατάξεις για τη μεταχείρισή τους στη φυλακή, κάτι που μπορεί να τα εκθέσει σε κακομεταχείριση. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θεσπίσουν διασφαλίσεις για την προστασία των τρανς ατόμων που βρίσκονται υπό κράτηση και να διασφαλίσουν ότι αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και φροντίδα».

Η έκθεση προσδιορίζει ως πρόκληση τα ευρέως αποκλίνοντα κριτήρια τοποθέτησης τρανς ατόμων σε όλη την Ευρώπη ανάλογα με τις πολιτικές των επιμέρους κρατών. Ορισμένα βασίζονται στον αυτοπροσδιορισμό και τη δήλωση, άλλα στη νομική αναγνώριση και μερικά στη χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου.

Λίγες πολιτείες έχουν συγκεκριμένες πολιτικές και νομοθεσία για την καθοδήγηση των σωφρονιστικών αρχών σχετικά με την τοποθέτηση τρανς ατόμων, που συχνά γίνεται κατά περίπτωση, με την επιφύλαξη ατομικής αξιολόγησης κινδύνου.

Σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η CPT υπογραμμίζει ότι η εθνική νομοθεσία θα πρέπει να προβλέπει την αναγνώριση των προσώπων φύλου διαφορετικού από αυτό που έχει οριστεί από τη γέννηση και να μη θέτει καμία προϋπόθεση για τη νόμιμη αναγνώριση φύλου, όπως η επιβεβαίωση του φύλου με χειρουργική επέμβαση.

Κατά συνέπεια, όταν ένα άτομο αυτοπροσδιορίζεται ως τρανσέξουαλ στη διαδικασία εισαγωγής στη φυλακή, αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό ώστε η διοίκηση της φυλακής να αντιμετωπίζει το άτομο ως τέτοιο.

Η CPT θεωρεί ότι τα τρανς άτομα θα πρέπει να φιλοξενούνται στο τμήμα της φυλακής που αντιστοιχεί στο φύλο με το οποίο ταυτίζονται Επιπλέον, οι τρανς κρατούμενοι θα πρέπει να ερωτώνται σχετικά με την προτίμησή τους για τοποθέτηση, κατά τη διαδικασία εισόδου, και να τους δίνεται η επιλογή να διατηρήσουν την ταυτότητα φύλου τους εμπιστευτική.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της σε πολλές πολιτείες, η CPT συνάντησε τρανς γυναίκες κρατούμενες σε τμήματα ανδρών, οι οποίες δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς και κάποιες φέρονται να έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και επίθεση από άλλους κρατούμενους ή λεκτική κακοποίηση από το προσωπικό.

Σε ορισμένες χώρες, η CPT συνάντησε, επίσης, τρανς γυναίκες που ανέφεραν ότι συχνά δεν τους επιτρεπόταν να κάνουν ντους σε διαφορετικές ώρες, ως άντρες κρατούμενοι, ταπεινώθηκαν με το να τις αναφέρουν με τα ανδρικά τους ονόματα ή ότι τους απαγορεύτηκε να φορούν γυναικεία ρούχα.

Η επιτροπή προτρέπει τις εθνικές αρχές να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους διακρίσεων των τρανς ατόμων στη φυλακή και να εφαρμόσουν πολιτικές για την πρόληψη και την καταπολέμηση της κακομεταχείρισης από το προσωπικό των φυλακών και της βίας και του εκφοβισμού, μεταξύ των φυλακών που τους στοχεύουν.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

#τρανς #διεμφυλικά_άτομα #φυλακές #ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ_ΦΥΛΑΚΩΝ #κακομεταχείριση
Keywords
Τυχαία Θέματα
CPT, Τρανς,CPT, trans