Eurostat: Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα- 2,4% στην ευρωζώνη

Στο 3,4% επιβεβαίωσε η Eurostat τον ετήσιο πληθωρισμό για την Ελλάδα τον Μάρτιο, από 3,1% τον Φεβρουάριο και μειωμένος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον πληθωρισμό του Μαρτίου 2023 (5,4%).

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός ανήλθε σε 3,2% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβεβαιώθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο του 2024, από 2,6% τον Φεβρουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο πληθωρισμός ήταν 6,9%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,6% τον Μάρτιο του 2024, από 2,8% τον Φεβρουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 8,3%.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε με μικρότερο ρυθμό έναντι της ευρωζώνης, ενώ και σε απόλυτα ποσοστά κινείται πιο υψηλά σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο καταλαμβάνοντας την 8η θέση των χωρών με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,4%), τη Φινλανδία (0,6%) και τη Δανία (0,8%). Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (6,7%), την Κροατία (4,9%), την Εσθονία και την Αυστρία (αμφότερες 4,1%).

Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 13 κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερα και αυξήθηκε σε δέκα.

Τον Μάρτιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,76 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,53 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,30 π.μ.) και την ενέργεια (-0,16 π.μ.).

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας- υποχώρησε στο 2,9% από 3,1%, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε σταθερός στο 4%.

#τιμές_καταναλωτή #ελληνική_οικονομία #Ευρωπαϊκή_Ενωση
Keywords
Τυχαία Θέματα