Fed: Ο Πάουελ κρατά κλειστά τα «χαρτιά» για τον Σεπτέμβριο

Με την… απορία κράτησε τους επενδυτές ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, μετά την επιστροφή της Fed στις αυξήσεις επιτοκίων και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Η επόμενη συνεδρίαση είναι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

«Η κεντρική τράπεζα

θα μπορούσε να αυξήσει ξανά τα επιτόκια ή να τα διατηρήσει σταθερά τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με τα νέα οικονομικά στοιχεία», τόνισε ο επικεφαλής της Fed. «Θα έλεγα ότι είναι σίγουρα πιθανό να αυξήσουμε [τα επιτόκια] ξανά στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, εάν τα δεδομένα το δικαιολογούν», είπε αλλά πρόσθεσε: «Και θα έλεγα επίσης ότι είναι πιθανό να επιλέξουμε να παραμείνουμε σταθεροί. Και θα κάνουμε προσεκτικές εκτιμήσεις, όπως είπα, συνάντηση ανά συνάντηση».

Ο Πάουελ είπε ότι η FOMC δεν έδωσε κάποια καθοδήγηση σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων σε μελλοντικές συνεδριάσεις. «Είναι κάτι που δεν έχουμε εξετάσει», είπε. «Θα πηγαίνουμε meeting by meeting, θα κάνουμε τις ίδιες ερωτήσεις στον εαυτό μας. Επομένως, δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση για μελλοντικές μας κινήσεις, αλλά πρόκειται να αξιολογήσουμε την ανάγκη για περαιτέρω αυστηροποίηση που μπορεί να είναι σκόπιμη … για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου».

«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα πρόσφατα δεδομένα για να προσδιορίσουμε την έκταση της σύσφιξης της πολιτικής που μπορεί να είναι κατάλληλη», δήλωσε ο Πάουελ. «Έχουμε καλύψει πολύ έδαφος και τα πλήρη αποτελέσματα της σύσφιξής μας δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητά», συμπλήρωσε.

Περιοριστική πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Εξήγησε ότι οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες δείχνουν πως η νομισματική πολιτική πιθανότατα θα χρειαστεί να είναι περιοριστική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Θα έλεγα ότι αυτό που μας λένε τα μάτια μας είναι ότι η πολιτική δεν ήταν αρκετά περιοριστική για αρκετό καιρό ώστε να έχει τα πλήρη επιθυμητά αποτελέσματά της», είπε ο Πάουελ και πρόσθεσε: «Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική περιοριστική έως ότου βεβαιωθούμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σταθερά στο στόχο μας στο 2%».

Τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι πρόθυμη να περιμένει, καθώς παίρνει αποφάσεις με γνώμονα τα πιο πρόσφατα στοιχεία. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη το πόσο μακριά έχουμε φτάσει, μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά, να είμαστε λίγο υπομονετικοί, καθώς και αποφασιστικοί», είπε.

Ο παράγων πληθωρισμός

Δήλωσε, επίσης, ότι ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από το peak του, οι προσπάθειες να μειωθεί στον στόχο της κεντρικής τράπεζας (2%) δεν έχουν ολοκληρωθεί. «Ο πληθωρισμός μετριάστηκε κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους. Παρ' όλα αυτά, η διαδικασία της επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο να διανύσει», είπε ο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Fed.

Σημείωσε ότι η Fed αναζητά αποδείξεις πως ο πληθωρισμός είναι μόνιμα σε πτωτική τροχιά. «Πρέπει να δούμε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται διαρκώς ... Πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε περαιτέρω (τα επιτόκια) εάν αυτό πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλο», είπε ο Πάουελ, επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να «τρέχει» πάνω από το 3%.

Το ξέκοψε για μειώσεις επιτοκίων

Παράλληλα, είπε ότι «η αγορά εργασίας παραμένει πολύ σφιχτή» και ότι η ζήτηση για εργασία εξακολουθεί να «υπερβαίνει σημαντικά την προσφορά διαθέσιμων θέσεων». Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed σημείωσε ότι η αγορά εργασίας δεν είναι τόσο «καυτή» όσο πέρυσι. «Υπάρχουν συνεχείς ενδείξεις ότι η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά εργασίας έρχονται σε καλύτερη ισορροπία. Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί από πέρυσι, ιδιαίτερα για άτομα ηλικίας 25 έως 54 ετών. Η αύξηση των ονομαστικών μισθών έχει δείξει κάποια σημάδια χαλάρωσης και οι κενές θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί μέχρι στιγμής φέτος», είπε ο Πάουελ.

Τέλος, ο πρόεδρος της Federal Reserve ξεκαθάρισε ότι είναι απίθανο να υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων φέτος. «Θα είμαστε άνετοι να μειώσουμε τα επιτόκια όταν θα είμαστε έτοιμοι και αυτό δεν πρόκειται να γίνει φέτος. Δε νομίζω ότι θα γίνει», τόνισε. Σχετικά με το θέμα των μειώσεων επιτοκίων για το επόμενο έτος, ο Πάουελ είπε ότι θα είναι μια «κρίση» που θα κάνουν οι αξιωματούχοι με βάση το πόσο «σίγουρη» είναι αυτή η μείωση.

Τζερόμ ΠάουελFEDERAL RESERVEπληθωρισμόςεπιτόκια
Keywords
Αναζητήσεις
fed-o-paouel-krata-kleista-ta-chartia-gia-ton-septemvrio.htm
Τυχαία Θέματα