GRETA: Δυσκολίες στα θύματα εμπορίας ανθρώπων σε πρόσβαση στη Δικαιοσύνη!

Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (GRETA) δημοσίευσε την τελευταία της γενική έκθεση δραστηριοτήτων, επισημαίνοντας τα βασικά επιτεύγματα το 2023.

Αυτά περιλαμβάνουν τη δημοσίευση 11 νέων εκθέσεων αξιολόγησης χωρών (σε σχέση με το Αζερμπαϊτζάν, την Εσθονία , Ελλάδα, Ισλανδία, Κάτω Χώρες, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Σερβία, Σλοβενία,

Ισπανία και Σουηδία) και την έναρξη του τέταρτου γύρου αξιολόγησης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δράση κατά της εμπορίας ανθρώπων, με θεματική εστίαση στα τρωτά σημεία σε ΕΜΠΟΡΙΟ ΛΕΥΚΗΣ σαρκος.

Η έκθεση περιλαμβάνει έναν απολογισμό του τρίτου γύρου αξιολόγησης της Σύμβασης, ο οποίος επικεντρώθηκε στην πρόσβαση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στη δικαιοσύνη και αποτελεσματικά ένδικα μέσα.

Η GRETA προειδοποιεί ότι οι πληροφορίες δεν παρέχονται με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση των θυμάτων εμπορίας και δεν είναι πάντα κατανοητή από τα θύματα. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί από το γεγονός ότι ορισμένα κράτη αντιμετωπίζουν προβλήματα όσον αφορά τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ειδικευμένους και ανεξάρτητους διερμηνείς για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα θύματα εμπορίας κατά την πρόσβαση σε νομική βοήθεια και σημειώνει ότι σε αρκετές χώρες η νομική βοήθεια δεν είναι διαθέσιμη για ορισμένες κατηγορίες θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, όπως οι μετανάστες χωρίς έγγραφα. Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη δικηγόρων που να είναι εκπαιδευμένοι και εξειδικευμένοι να εκπροσωπούν θύματα εμπορίας ανθρώπων.

«Η πρόσβαση στη νομική συνδρομή και τη δωρεάν νομική βοήθεια είναι απαραίτητη για τη διευκόλυνση και τη διασφάλιση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη», δήλωσε η Helga Gayer, Πρόεδρος της GRETA.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει πρόσβαση σε δικηγόρο μόλις υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ένα άτομο είναι θύμα εμπορίας, πριν το άτομο κάνει επίσημη δήλωση ή αποφασίσει εάν θα συνεργαστεί με τις αρχές. Η έγκαιρη πρόσβαση στη νομική συνδρομή είναι επίσης σημαντική για να μπορέσουν τα θύματα να προβούν σε αστικές αγωγές για αποζημίωση», πρόσθεσε.

Η GRETA σημειώνει επίσης ότι σε πολλές χώρες, τα θύματα εμπορίας αντιμετωπίζουν εμπόδια στην απόκτηση αποτελεσματικής πρόσβασης στην αγορά εργασίας, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα σε νέα εκμετάλλευση. Οι προκλήσεις σχετίζονται, για παράδειγμα, με το καθεστώς διαμονής των θυμάτων και την έλλειψη τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο μπορούν να καταβάλλονται μισθοί. Επιπλέον, η λήψη αποζημίωσης από τους δράστες στο πλαίσιο ποινικών ή αστικών διαδικασιών είναι πρόκληση. Η αποζημίωση που επιδικάζεται από τα δικαστήρια σπάνια καταβάλλεται στα θύματα, επειδή τα περιουσιακά στοιχεία των δραστών δεν έχουν εντοπιστεί και δεσμευτεί σε πρώιμο στάδιο. Επιπλέον, τα κρατικά συστήματα αποζημίωσης σπάνια εφαρμόζονται στην πράξη σε θύματα εμπορίας ανθρώπων λόγω περιοριστικών κριτηρίων και έλλειψης δωρεάν νομικής βοήθειας για τη διεκδίκηση κρατικής αποζημίωσης

Ωστόσο, τα κενά στον εντοπισμό των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων συνεχίζουν να παρεμποδίζουν την εφαρμογή της αρχής της μη τιμωρίας. Το όργανο καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης ανησυχεί για τον χαμηλό αριθμό διώξεων και καταδίκων για εμπορία ανθρώπων και τονίζει ότι η αποτυχία καταδίκης των διακινητών και η απουσία αποτελεσματικών ποινών δημιουργεί μια κουλτούρα ατιμωρησίας.

Ταυτόχρονα, η GRETA τονίζει ότι ο εντοπισμός των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων είναι δύσκολος επειδή τα θύματα μπορεί να είναι απρόθυμα να υποβάλουν καταγγελίες καθώς συχνά εξαρτώνται για εργασία ή στέγαση από τους διακινητές και τους εκμεταλλευτές τους.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

#GRETA #θύματα #Εμπορία_ανθρώπων #Δικαιοσύνη #πρόσβαση
Keywords
Αναζητήσεις
greta-dyskolies-sta-thymata-eborias-anthropon-se-prosvasi-sti-dikaiosyni.htm
Τυχαία Θέματα