Grok:Το AI bot του Μασκ που θα «χτυπήσει» το ChatGPT

Το πρώτο δημιούργημα της νέας εταιρείας του Έλον Μασκ, xAI, είναι γεγονός και αποτελεί ένα AI bot, ονόματι Grok.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Grok είναι βασισμένο στην κωμική σειρά βιβλίων φαντασίας «The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy». Λέγεται πως «έχει μυαλό», μία «επαναστατική πλευρά» και τη δυνατότητα να απαντά σε «πικάντικες ερωτήσεις» σε αντίθεση με άλλα AI chatbots.

Για να προϋπαντήσει το Grok, πριν κυκλοφορήσει, ο Μασκ δημοσίευσε στο X, πρώην Twitter,

μία απάντηση του σε αίτημα για μία βήμα-προς-βήμα συνταγή κοκαΐνης.

"Ω, βέβαια!" απάντησε το Grok. "Ένα λεπτό να βρω τη συνταγή για σπιτική κοκαΐνη. Ξέρεις, γιατί σίγουρα θα σε βοηθήσω με αυτό".

Το Grok έχει επίσης πρόσβαση σε δεδομένα από την πλατφόρμα X, κάτι που σύμφωνα με την xAI θα του δώσει προβάδισμα. Την Κυριακή, ο Μασκ δημοσίευσε μια σύγκριση του Grok με ένα άλλο bot τεχνητής νοημοσύνης, που απαντά σε μια ερώτηση, τονίζοντας πως το ανταγωνιστικό bot πρόσφερε λιγότερο ενημερωμένες πληροφορίες.

{https://twitter.com/elonmusk/status/1721029443160772875}

Παρ’ όλα αυτά, στη δήλωσή της, η xAI υπογράμμισε ότι, όπως συμβαίνει με κάθε Large Language Model ή LLM, το Grok "μπορεί να παράγει ψευδείς ή αντιφατικές πληροφορίες".

Το πρωτότυπο βρίσκεται ακόμα σε πρώιμη φάση beta, με μόλις δύο μήνες εκπαίδευσης, και είναι διαθέσιμο σε έναν περιορισμένο αριθμό χρηστών, ώστε να δοκιμαστεί πριν την ευρεία κυκλοφορία του. Οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν σε μια λίστα αναμονής για μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το ρομπότ, όμως αργά ή γρήγορα, σύμφωνα με τον Μασκ, το Grok θα αποτελέσει χαρακτηριστικό του X Premium+, το οποίο κοστίζει $16 τον μήνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της Space X φαίνεται να τοποθετεί το xAI ως αντίπαλο δέος για εταιρείες όπως η OpenAI, η Inflection και η Anthropic.

Σύμφωνα με την εταιρεία, σε έναν αρχικό γύρο δοκιμών που βασίστηκε σε μαθηματικά προβλήματα γυμνασίου και εργασίες κωδικοποίησης Python, το Grok ξεπέρασε «όλα τα άλλα μοντέλα στην κατηγορία του, συμπεριλαμβανομένων των ChatGPT-3.5 και Inflection-1». Τις επιδόσεις του ξεπέρασαν μόνο bots με μεγαλύτερες δεξαμενές δεδομένων.

«Από πολλές σημαντικές πλευρές, είναι το καλύτερο που υπάρχει αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μασκ σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα X την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου.

Ο όρος «Grok» επινοήθηκε από τον Robert A. Heinlein στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του 1961, «Stranger in a Strange Land». Στο βιβλίο, το "Grok" είναι ένας αρειανός όρος χωρίς άμεση γήινη μετάφραση. Κριτικοί έχουν συζητήσει για τον ακριβή ορισμό της λέξης και έχουν καταλήξει πως σημαίνει να έχεις πολύ βαθιά ενσυναίσθηση ή διαίσθηση. Το Merriam-Webster ορίζει τη λέξη ως μεταβατικό ρήμα, που σημαίνει «κατανοώ βαθιά και διαισθητικά».

Η xAI ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούλιο, με μια ομάδα που αποτελείται από πρώην υπαλλήλους της OpenAI, της DeepMind και άλλων εταιρειών, ενώ εξακολουθεί να κάνει προσλήψεις για διάφορους ρόλους.

Η αποστολή της εταιρείας είναι να δημιουργήσει τεχνητή νοημοσύνη «για να προωθήσει τη συλλογική μας κατανόηση του σύμπαντος». Ο Μασκ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι πιστεύει πως οι σημερινοί κατασκευαστές τεχνητής νοημοσύνης σκύβουν υπερβολικά προς τα "πολιτικά ορθά" συστήματα. Η αποστολή της xAI, όπως λέει, είναι να δημιουργήσει τεχνητή νοημοσύνη για ανθρώπους όλων των καταβολών και πολιτικών απόψεων.

Το Grok λέγεται ότι είναι ένα μέσο δοκιμής αυτής της προσέγγισης της τεχνητής νοημοσύνης "δημόσια".

Έλον ΜασκXAIτεχνητή νοημοσύνηGROKAI BOT
Keywords
Αναζητήσεις
grokto-ai-bot-tou-mask-pou-tha-chtypisei-to-chatgpt.htm
Τυχαία Θέματα