HelleniQ Energy: Πλάνο πράσινων επενδύσεων στα διυλιστήρια-Οι προβλέψεις για μερίσματα

Έμφαση στον πυλώνα των ΑΠΕ και την υλοποίηση της στρατηγικής VISION2025 για τον εταιρικό και ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου δίνει η διοίκηση της HelleniQ Energy. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης κατά τη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, πάνω από 50% των επενδυτικών δαπανών της εταιρείας αφορούν πλέον την ανάπτυξη του πυλώνα της πράσινης ενέργειας.

"Σύντομα θα ανακοινώσουμε και νέα πράγματα.

Δεν πρόκειται να εξαγοράσουμε πάρκα σε λειτουργία αλλά πάρκα έτοιμα προς ανάπτυξη", είπε χαρακτηριστικά ο κ Σιάμισιης που σημείωσε ότι ο όμιλος ήδη έχει επενδύσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ, όσο σχεδόν και οι καταβολές φόρων για το 2022 (από τα οποία 300 εκατ. είναι η έκτακτη εισφορά).

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι νέες επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας, που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες, θα αφορούν κυρίως νέα έργα και όχι εξαγορά υφιστάμενων ενώ οι κινήσεις αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Να σημειωθεί ότι η εγκατεστημένη ισχύς το 2022 ήταν 341 μεγαβάτ και προβλέπεται να αυξηθεί σε 356 εφέτος, 1 γιγαβάτ ως το 2025 και 2 γιγαβάτ το 2030.

Εν τω μεταξύ η διοίκηση της εταιρείας προωθεί το “πρασίνισμα” των διυλιστηρίων. Έτσι προωθείται η δημιουργία μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας ισχύος 50 MW στο χώρο του διυλιστηρίου της Ελευσίνας προκειμένου να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες των διυλιστηρίων του Απροπύργου και της Ελευσίνας. Το έργο θα συμβάλλει τόσο στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των διυλιστηρίων του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας και η επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης η εταιρεία μελετά τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη ενός μεγάλους φωτοβολταϊκού πάρκου, σταθμού αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες και ενδεχομένως και παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Το “πράσινο” έργο αυτό θα συνδέεται με απευθείας γραμμή μεταφοράς και θα τροφοδοτεί το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης του ομίλου με ηλεκτρική ενέργεια, ενώ θα διασφαλίζει και αξιοποίηση της αμμωνίας. Για το σχέδιο αυτό, η διοίκηση της Helleniq Energy θα είναι σε θέση να ανακοινώσει πιο συγκεκριμένα πράγματα στα τέλη του έτους.

Ο όμιλος πραγματοποίησε το 2022 ιστορικά υψηλή κερδοφορία (λειτουργικά κέρδη EBITDA ύψους 1,4 δισ. ευρώ) η οποία όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης δεν αναμένεται να επαναληφθεί. Υπενθυμίζεται ότι τα EBITDA το 2022 ανήλθαν σε 1,6 δις. ευρώ με τα καθαρά κέρδη να κινούνται άνω του 1 δις. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 1,15 ευρώ ανά μετοχή. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 351 εκ. ευρώ. Η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος είναι η 28η Ιουνίου, ενώ η έναρξη καταβολής του ορίστηκε η 5η Ιουλίου

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Εnergy, μάλστα, σημείωσε, στη γενική συνέλευση ότι παραμένουν οι αβαβαιότητες «Μπορεί να πάμε καλύτερα αλλά μπορεί να πάμε και χειρότερα. Τα νούμερα μπορεί να μην είναι τόσο καλά αλλά θα έχουμε καλές ειδήσεις».

Πάντως ο ίδιος δεν απέκλεισε τη διανομή προμερίσματος το 2023 αν τα οικονομικά αποτελέσματα κινούνται υψηλά. Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη η απόφαση θα ληφθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Απέδωσε τα οικονομικά μεγέθη στη μεγάλη αύξηση των περιθωρίων διύλισης που πυροδότησε η ενεργειακή κρίση. Όπως είπε τα περιθώρια έχουν υποχωρήσει πια και ενδεχομένως το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς να επανέλθουν σε ανοδική τροχιά.

Σε σχέση με τη φορολογία τόνισε ότι “η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, δεν μας βρίσκει αντίθετους. Αυτό που δημιουργεί πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει σταθερή αντιμετώπιση καθώς δυο χρόνια πριν είχαμε 500 εκατ. ζημιές”, είπε.

Γιώργος Αλεξάκης ΕπενδύσειςΕΛΠΕΕνέργεια
Keywords
Τυχαία Θέματα