Intralot: Οι αγορές «κλειδιά» για τη νέα πορεία

Με τα προσδοκώμενα έσοδα της εταιρείας από τα ήδη κλεισμένα συμβόλαια να ανέρχονται στα 2 δισ. δολάρια η Intralot, που ξεκίνησε σήμερα την έκδοση 5ετούς ομολόγου ύψους έως και 130 εκατομμυρίων, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Όπως, μάλιστα, ανέφερε την Τρίτη στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Χρυσόστομος Σφάτος, ο όμιλος έχει πλέον γυρίσει σελίδα ύστερα από τέσσερα χρόνια αναταράξεων και μίας επίπονης προσπάθειας για την αναδιάρθρωση του χρέους

του. Η δραματική μείωση της μόχλευσης, καθώς και η αύξηση του περιθωρίου EBITDA στο 36% έχουν οδηγήσει σε μια νέα περίοδο εξωστρέφειας, με αιχμή του δόρατος την τεχνολογία.

Με βάση όσα αναφέρθηκαν, η ανάπτυξη αναμένεται να έλθει από την αμερικανική αγορά, που παραμένει βασικός μοχλός ανάπτυξης της δραστηριότητας της Intralot. Μάλιστα, η εταιρεία αναμένεται να διεκδικήσει νέα συμβόλαια, κυρίως σε λοταρίες. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 39 χώρες, ενώ ο τζίρος από τα συμβασιοποιημένα συμβόλαια εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Γιάννη Παπαβασιλείου, οικονομικό σύμβουλο της Intralot.

Όπως τόνισαν χθες μέλη της διοίκησης σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα με αφορμή την έκδοση του ομολόγου, η εταιρεία διατηρεί 14 ενεργές συμβάσεις στη Β. Αμερική (11 πολιτείες στις ΗΠΑ και μία στον Καναδά) και 36 συμβάσεις σε 27 αγορές στον υπόλοιπο κόσμο, σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Κροατία, η Τουρκία, το Μαρόκο, η Ταϊβάν, η Αυστραλία, η Αργεντινή, κ.ά.

Κάποια εξ αυτών λήγουν το 2027, κάποια άλλα το 2033. Επίσης, τα στελέχη της Intralot αναφέρθηκαν στην ισχυρή μετοχική βάση της εταιρείας καθώς ο Σωκ. Κόκκαλης μαζί με τον όμιλο Intracom Holdings ελέγχουν το 54%, το 25% το έχουν επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ενώ 20% είναι σε retail επενδυτές.

Οι πυλώνες

Στο φόντο αυτό η στρατηγικής του Ομίλου που με συγκρατημένο τρόπο σχεδιάζει να "κτυπήσει" συμβάσεις στις ΗΠΑ, ποντάρει:

*Στην παράδοση βέλτιστων τεχνολογικών λύσεων, που διαφοροποιούν τον Όμιλο από τους ανταγωνιστές του και διατηρούν την ηγετική του θέση αναφορικά με την τεχνολογική καινοτομία.

*Στην επέκταση της παρουσίας του σε στρατηγικής σημασίας αγορές & διατήρηση της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου του, ώστε να ενισχύεται η ανθεκτικότητά του και να εξασφαλίζεται η απόκτηση νέων πηγών εσόδων.

*Στη δημιουργία Αξίας για τον Όμιλο και τους μετόχους του, προερχόμενη από την αυξημένη παραγωγή ταμειακών ροών, τη διεύρυνση των περιθωρίων και τη βελτίωση της διατηρησιμότητας των μακροπρόθεσμων εσόδων.

*Στον προσεκτικό καταμερισμό κεφαλαίου με στόχο τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική χρησιμοποίηση των πόρων και να ενισχύεται η χρηματοοικονομική ευελιξία και

*Σε σταθερή δέσμευση στο Υπεύθυνο Παιχνίδι, την Κοινωνική Υπευθυνότητα και την Ακεραιότητα, η οποία ενισχύει τη φήμη του Ομίλου, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τις θετικές κοινωνικές επιδράσεις.

Όπως αναφέρεται, η στρατηγική της Intralot, “Driving Lottery Digital Transformation”, επικεντρώνεται στον εκσυγχρονισμό των λοταριών με καινοτόμες λύσεις και ασφαλή συστήματα. Η εταιρεία αναπτύσσει προϊόντα επόμενης γενιάς για απρόσκοπτες (omnichannel) εμπειρίες παικτών, ευθυγραμμιζόμενη με τις παγκόσμιες τάσεις των τυχερών παιχνιδιών και ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των φορέων εκμετάλλευσης για υπεύθυνη ψυχαγωγία. Παράλληλα, η Intralot εστιάζει στην ενίσχυση του διαδικτυακού καναλιού καθώς η αύξηση ζήτησης στον τομέα του «i-Lottery» αποτελεί μια ισχυρή τάση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και έχει αυξημένη ζήτηση και προοπτικές σε όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα δε στις κρατικές λοταρίες στις ΗΠΑ.

Ο Όμιλος διαθέτει επίσης εκτεταμένη εμπειρία στη δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης για Video Lottery Terminal (VLT) σε ρυθμισμένες αγορές και λειτουργεί, επί του παρόντος, ένα ευρύ δίκτυο παρακολούθησης VLT στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ωκεανία.

Το Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας της εταιρείας στην Παιανία, στο οποίο απασχολούνται περισσότεροι από 300 Έλληνες μηχανικοί και εξειδικευμένα στελέχη τεχνολογίας, αναπτύσσει πρωτοποριακά προϊόντα και λύσεις που εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα στόχος είναι το επόμενο διάστημα να αυξηθεί κατά 10% το εν λόγω δυναμικό.

Όπως μάλιστα αναφέρεται, η πλατφόρμα LotosX Omni, ένα υπερσύγχρονο οικοσύστημα βασισμένο σε αρχιτεκτονική μικροϋπηρεσιών, σε συνδυασμό με τη γκάμα τερματικών προηγμένης τεχνολογίας και τις εξελιγμένες εφαρμογές για την online εμπειρία των παικτών, διασφαλίζει την ψηφιακή αναβάθμιση των οργανισμών τυχερών παιχνιδιών και αποτελεί το συγκρκτικό της πλεονέκτημα.

Το LotosX Omni έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τις σύγχρονες απαιτήσεις των λοταριών, προσφέροντας βέλτιστη και προσωποποιημένη εμπειρία στον παίκτη, ενώ παράλληλα παρέχει ασφαλές και αποτελεσματικό περιβάλλον διαχείρισης και ελέγχου. Το LotosX Omni είναι επίσης επεκτάσιμo και διασυνδεδεμένo με τρίτα συστήματα, προσφέροντας έτσι μια ολοκληρωμένη λύση στους οργανισμούς τυχερών παιχνιδιών.

Μεγέθη

Για το εννεάμηνο 2023, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 280 εκατ. ευρώ, το EBITDA σε 101 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 122 εκατ. ευρώ. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων αποτιμάται σε 603,1 εκατ. ευρώ (εννεάμηνο 2023 / 617,1 εκατ. 31.12.2022).

Γιώργος Αλεξάκης

#Intralot_Inc #Χρυσόστομος_Σφάτος
Keywords
Τυχαία Θέματα