JP Morgan: Μέχρι το 2024 η επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

13:25 3/4/2023 - Πηγή: Reporter

Η JP Morgan «βλέπει» την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024 για την Ελλάδα, η οποία επιπλέον παραμένει «ουδέτερη» για τη χώρα μας μέχρι να εξασθενήσει ο πολιτικός θόρυβος.

Πιο συγκεκριμένα ο οίκος, αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία

θα πετύχει είτε κυβέρνηση πλειοψηφίας είτε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις δεύτερες εκλογές και «θα συνεχίσει να προσφέρει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα».

Ωστόσο, η JP Morgan κάνει λόγο για «κινδύνους αυξημένης αστάθειας της αγοράς από τις εκλογές του Μαΐου 2023, ειδικά εάν η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να μειώνεται περαιτέρω δημοσκοπικά».

Τι σημειώνει για τα ελληνικά ομόλογα

«Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις στην περιφέρεια την περασμένη εβδομάδα, πιθανότατα λόγω των θετικών εξελίξεων, με τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Μετά την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου η Ελλάδα έχει καλύψει το 75% των ακαθάριστων αναγκών έκδοσης για το 2023 σε σχέση με τις προβλέψεις μας περιορίζοντας έτσι την ανάγκη να βγει στην πρωτογενή αγορά έως ότου δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση, πιθανόν έως και τα μέσα ή τα τέλη του γ’ τριμήνου» υπογραμμίζει ο οίκος.

Υπενθυμίζεται ότι η JP Morgan, παραμένει σε γενικές γραμμές εποικοδομητική για τα ελληνικά ομόλογα και προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται σταθερά έως ελαφρώς πιο κάτω από την Ιταλία μέχρι το τέλος του 2023.

«Ωστόσο, παραμένουμε ουδέτεροι για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, λόγω κινδύνων αύξησης του πολιτικού θορύβου, καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Για τους επενδυτές που επιθυμούν να είναι με αυξημένες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα (overweight Ελλάδα), θεωρούμε τα ομόλογα με διάρκεια 7-10 ετών ελκυστικά, καθώς διαπραγματεύονται στο υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις άλλες περιφερειακές χώρες», καταλήγει η τράπεζα.

Goldman Sachs: Πιθανή η αναβάθμιση της Ελλάδας στις 21 Απριλίου

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs είχε σημειώσει σε πρόσφατη έκθεσή της, ότι είναι πιθανή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα πριν τις εκλογές, και πιο συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αύξηση των ιδιωτικών πιστώσεων, η οποία έχει οδηγήσει και στην ανάκαμψη των επενδύσεων, διατηρούν ανθεκτική την οικονομία της Ελλάδας. Γενικότερα, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ανάπτυξη των επενδύσεων θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

JP MorganΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑεπενδυτική βαθμίδα
Keywords
Τυχαία Θέματα