Kέρδη σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας

Φοβούνται το ενδεχόμενο εγκλωβισμού οι επενδυτές, παρά την εντυπωσιακή κούρσα του τραπεζικού κλάδου.

Με ισχυρή άνοδο έκλεισε την Τετάρτη ο γενικός δείκτης του Χ.Α., στις 759,89 μονάδες και ποσοστιαία κέρδη 4,75%. Τι άλλαξε σήμερα; Τί έβαλε φρένο; Σύμφωνα με την αγορά, η πληροφορία, την οποία πρώτο μετέφερε το “R” από χθες ότι σε πρώτη φάση η Ευρώπη θα επιβάλει ένα κούρεμα της τάξης του 35%. Το ποσοστό αυτό το θέλει η αγορά και οι τράπεζες

γιατί, όπως εξηγούν χρηματιστές, μέχρι τόσο μπορούν να το αντέξουν. Διαφορετικά, τα προβλήματα θα είναι μεγάλα. Ήδη, η Ευρώπη είναι “καζάνι που βράζει”.
Από την μία η Γαλλία επιθυμεί μικρότερο κούρεμα σε σχέση με το γενναίο haircut που προτείνει η Γερμανία. Η Σλοβακία δεν ψήφισε τον EFSF και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει νέα ψηφοφορία, πιθανότατα της Περασκευή. Ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ δηλώνει ότι οι προτάσεις Γερμανίας και Γαλλίας δεν είναι δεσμευτικές και ο Μπαρόζο στέλνει στις τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια πρωτίστως από τον ιδιωτικό τομέα. Έλληνες χρηματιστές θεωρούν ότι το διάστημα μέχρι το τέλος του μήνα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, που σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Η μεταβλητότητα και οι διακυμάνσεις επηρεάζουν τιμές και ψυχολογία, θεωρούν, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι δυνατόν η αγορά δύο μέρες να γκρεμίζεται και σήμερα να μοιράζει απλόχερα κέρδη. Αυτό και μόνο, σύμφωνα με τους ίδιους είναι επίφοβο για τη συνέχεια, αφού ενέχει κινδύνους bull trap. Οι τράπεζες έκλεισαν με ισχυρά κέρδη, όταν χθες βρίσκονταν στο χείλος του γκρεμού.

Ο κλάδος ενισχύθηκε κατά 12,66%, με την Eurobank να αποκομίζει τα περισσότερα κέρδη, 21,65%, στα 0,67 ευρώ και 2,9 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 18,07% για την Alpha, στα 0,98 ευρώ και 2,5 εκατ. τεμάχια. Έγινε γνωστό την Τετάρτη ότι οι διαδικασίες συγχώνευσης προχωρούν ομαλά. Κέρδη 15% για την Εθνική, στο 1,84 ευρώ, διακινώντας πάνω από 10 εκατ. τεμάχια, Πειραιώς 14,17%, στα 0,29 ευρώ και Τ.Τ. 7,84%, στα 0,38 ευρώ.



Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η άνοδος δεν ήταν μονομερής, δηλαδή δεν αφορούσε μόνο τις τράπεζες, έπειτα από το ράπισμα των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. Αφορούσε την πλειοψηφία των μετοχών και του 20άρη. Από τον 20άρη σε αρνητικό πρόσημο έκλεισαν Ελλάκτωρ και Τιτάν, αλλά με απώλειες κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Αξιοσημείωτη ήταν η αντίδραση για τον Μυτιληναίο, κατά 4,84%, ΕΛΠΕ 2,5%, ΜΟΗ 2,28%, ΟΠΑΠ 5,76%, ΟΤΕ 7,30%, ΔΕΗ 4,21%. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 55,5 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα