Morgan Stanley: Overweight για τις ελληνικές τράπεζες- Έρχεται rerating

17:20 9/4/2024 - Πηγή: Reporter

Υποαποδίδουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο δίμηνο, αναφέρει σε νέο της report η Morgan Stanley, τονίζοντας πως διαπραγματεύονται με σημαντικό discount, δίνοντας παράλληλα σύσταση «overweight».

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, οι τιμές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών τους τελευταίους δύο μήνες υποχωρούν περίπου 5%, υποαποδίδοντας έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών που «τρέχουν» με +20%

την ίδια περίοδο.

Οι τελευταίες τιμές-στόχοι που είχε προτείνει η Morgan Stanley είναι για την Πειραιώς τα 5,08 ευρώ, για την Εθνική τα 8,20 ευρώ, για την Alpha Bank τα 2,08 ευρώ και τη Eurobank τα 2,33 ευρώ.

Σύμφωνα με την MS, στα τρέχοντα επίπεδα τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαπραγματεύονται με όρους P/Ε τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στο 5,5x έναντι 7,2x των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, με τον σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης/μεταβολής των EPS (CAGR) να κινείται κατά μέσο όρο στο 4% έναντι 6% των ευρωπαϊκών.

«Η συγκριτική μας αξιολόγηση έναντι των ομοτίμων στην ΕΕ υποδηλώνει δυνατότητες για περαιτέρω επαναξιολόγηση, που δικαιολογείται από τις υψηλές αποδόσεις σε όρους RoTE (12%) για τα έτη 2025-2026, παρά την υψηλή ευαισθησία στα επιτόκια», τονίζει ο αμερικανικός οίκος.

Σε ό,τι αφορά το τεκμαρτό κόστος κεφαλαίου (implied COE), η αγορά αποτιμά τις ελληνικές τράπεζες με ένα τεκμαρτό δείκτη COE περίπου 16%, έναντι 13% του μέσου όρου των τραπεζών της ΕΕ, το οποίο θεωρεί υψηλό και αδικαιολόγητο. Η Morgan Stanley υπολογίζει ότι στις τρέχουσες αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών το τεκμαρτό κόστος ιδίων κεφαλαίων της Alpha είναι στο 18,6%, πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 10,2%, το τεκμαρτό κόστος ιδίων κεφαλαίων της Eurobank είναι 16,9%, πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 13%, το τεκμαρτό κόστος ιδίων κεφαλαίων της Πειραιώς είναι 19,9%, πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 18% και, τέλος, το τεκμαρτό κόστος ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας είναι 16,3%, πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 11,5%.

Με μέσο forward δείκτη Ρ/Ε ενός έτους στις 5,5 φορές, οι ελληνικές τράπεζες τυγχάνουν με discount 23% έναντι του μέσου όρου των τραπεζών της ΕΕ, που με όρους forward δείκτη Ρ/Ε ενός έτους είναι διαπραγματεύσιμες στις 7,2x. Με forward δείκτη P/BV ενός έτους στις 0,68 φορές, η έκπτωση είναι 9% περίπου σε σχέση με τον μέσο όρο των τραπεζών της ΕΕ, που είναι διαπραγματεύσιμες στις 0,75 φορές.

«Βλέπουμε πως τα μερίσματα θα αποτελέσουν τον επόμενο καταλύτη για re-rating σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, με τις αποδόσεις να προβλέπονται από 5% έως 11% τα έτη 2024-2026» καταλήγει η Morgan Stanley.

#Morgan_Stanley #συστημικές_τράπεζες
Keywords
Αναζητήσεις
morgan-stanley-overweight-gia-tis-ellinikes-trapezes--erchetai-rerating.htm
Τυχαία Θέματα