Optima bank: Χρηματιστήριο, υπερκάλυψη, μέρισμα και το τέλος… μιας αρχής

«Δεν βρισκόμαστε στην αρχή, ούτε στην αρχή του τέλους, αλλά στο τέλος μιας αρχής». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο πρόεδρος της Optima bank, κ. Γιώργος Τανισκίδης, την επερχόμενη είσοδο της τράπεζας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Πρόκειται για την πρώτη τράπεζα

που μπαίνει στο Χ.Α. μετά το μακρινό 2006. Εντός της τρέχουσας εβδομάδας και συγκεκριμένα από την Τετάρτη 27 έως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου (στις 16:00) θα λάβει χώρα η δημόσια προσφορά των μετοχών.

Η αξία μίας τέτοιας κίνησης είναι ιδιαίτερη, καθώς η IPO έρχεται μόλις τέσσερα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της τράπεζας. Οι επιδόσεις της παρέμειναν εντυπωσιακές, παρ’ όλο που για δύο χρόνια ο κορονοϊός έπληξε ευρέως τον κλάδο. «Ο Δαρβίνος είπε ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε και αυτό κάναμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τανισκίδης τονίζοντας πως η Optima bank εισήλθε στην περίοδο της Covid-19 με 4 καταστήματα και εξήλθε με 15.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθύνων σύμβουλος της Optima bank κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης είπε πως πρόκειται για τη μοναδική τράπεζα που από τον 18ο μήνα λειτουργίας (ειδικότερα από τον Μάρτιο του 2021) ξεκίνησε να είναι κερδοφόρα, χωρίς να αφήσει στη συνέχεια καθόλου το… πόδι από το γκάζι. «Ξεκάθαρη στρατηγική μας είναι να μεγαλώνουμε την τράπεζα και να αυξάνουμε τα οικονομικά της μεγέθη» δήλωσε ο κ. Κυπαρίσσης. Αξιολογώντας τη θετική εικόνα της Optima bank λίγο πριν το μεγάλο «βήμα», ο ίδιος συμπλήρωσε πως «στηρίξαμε με 2 δισ. ευρώ την ελληνική επιχειρηματικότητα μέσω δανείων» και ότι το α’ εξάμηνο του 2023 η κερδοφορία της τράπεζας ξεπέρασε τα 44 εκατ. ευρώ.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν με ραγδαίους ρυθμούς, «αγγίζοντας» τα 2,8 δισ. ευρώ το περασμένο εξάμηνο, ενώ σύμφωνα με τον CEO της τράπεζας, είναι θέμα χρόνου «να γράψουμε 3 μπροστά». Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τα δάνεια, καθώς σήμερα πλησιάζουν τα 2,2 δισ. ευρώ (2,044 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο), την στιγμή μάλιστα που η τραπεζική αγορά δεν κινήθηκε με αυξητικούς ρυθμούς. «Στόχος μας είναι την επόμενη τριετία να έχουμε διπλασιάσει το δανειακό μας χαρτοφυλάκιο, διατηρώντας τον λόγο δάνεια προς καταθέσεις σε περίπου 70%», τόνισε ο κ. Κυπαρίσσης. «Δεν είναι μόνο η αύξηση των δανείων. Είναι και η ποιότητα του δανειακού μας χαρτοφυλακίου», διευκρίνισε σχετικά με την πρόσθετη αξία στην αναπτυξιακή πορεία της Optima bank. Η ραγδαία αύξηση των εσόδων ήρθε σε συνάρτηση με την κατά μόλις 23% αύξηση στα έξοδα το φετινό α’ εξάμηνο.

Ο στόχος για το μέρισμα

Οι επιδόσεις του α’ εξαμήνου 2023 ξεπέρασαν τις αντίστοιχες ολόκληρου του 2022 και τα κέρδη ισοδυναμούν με απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 29,6% καθιστώντας την Optima bank ως μία ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές. Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για το επόμενο έτος, ο κ. Τανισκίδης έκανε λόγο για ένα εξαιρετικό 2024.

Ο ίδιος έδωσε επίσης μία μικρή «γεύση» από την εικόνα που επικρατεί στον κλάδο, διευκρινίζοντας πως οι τράπεζες δεν καταρρέουν από τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά από τους καταθέτες, όταν αυτοί δεν νιώθουν ασφάλεια από την τράπεζά τους και αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους. Για το λόγο αυτό, έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια των υφιστάμενων καταθετών και όσων προτιμήσουν στο μέλλον την Optima bank.

Από την παρουσίαση των κ.κ. Τανισκίδη και Κυπαρίσση δεν έλειψαν οι αναφορές για το μέρισμα από τα ήδη ισχυρά κέρδη. Στόχος, όπως είπαν, αποτελεί η διανομή μερίσματος 30-35% από τα συνολικά κέρδη του 2023, τα οποία σύμφωνα με προβλέψεις των αναλυτών θα «αγγίξουν» τα 92 εκατ. ευρώ. Άρα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοικητικής ομάδας της Optima bank, το συνολικό μέρισμα αναμένεται να φτάσει τα 27 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι με μέρισμα θα επιβραβευθούν ακόμη και οι «φρέσκοι» μέτοχοι.

Οι λεπτομέρειες της IPO

Μέχρι σήμερα η Optima bank έχει προχωρήσει σε δύο αυξήσεις του μετοχικού της κεφαλαίου και εκφράστηκε από τη διοίκηση της τράπεζας η ανάγκη για νέα ΑΜΚ, ισχυρότερη από τις προηγούμενες. «Κρίναμε ότι για τη νέα αύξηση δεν έπρεπε να απευθυνθούμε στους υφιστάμενους μετόχους, αλλά δίνουμε την ευκαιρία στο ευρύ επενδυτικό κοινό να γίνουν συμμέτοχοι της επιτυχίας μας», επισήμανε ο κ. Κυπαρίσσης. Ουσιαστικά, η τράπεζα έφτασε στο peak με τα δάνεια, χρειαζόταν μία γενναία ΑΜΚ και γι’ αυτό προέβη στη δημόσια εγγραφή.

Από την πλευρά του, ο κ. Τανισκίδης εξέφρασε την επιθυμία του για σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης και μάλιστα τουλάχιστον διπλάσια. «Οι μέτοχοι μάς λένε ότι θα είναι απίθανο αν η υπερκάλυψη ξεπεράσει τις δύο φορές, καθώς όλες οι προηγούμενες εκδόσεις βγήκαν… τσίμα τσίμα. “Ιδρώσαμε να τις καλύψουμε”», μετέφερε ο πρόεδρος της Optima bank. Ωστόσο, έδειξε αισιόδοξος πως η τράπεζα θα αποτελέσει την φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα, ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκε εγκρατής δηλώνοντας: «Να το πανηγυρίσουμε για το Χρηματιστήριο και για την οικονομία, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».

Στα διαδικαστικά της δημόσιας προσφοράς, συνολικά θα διατεθούν 21 εκατ. νέες μετοχές (19,9 εκατ. μετοχές μέσω της IPO), ονομαστικής αξίας 3,45 ευρώ εκάστη, που αποτελούν το 28,5% του συνόλου των μετοχών της Optima bank. Από αυτές, 1,05 εκατ. μετοχές θα δοθούν σε μέλη του ΔΣ, προσωπικό, συνεργάτες και πελάτες της τράπεζας με έκπτωση έως 10% από την τιμή διάθεσης. «Σε όλο το προσωπικό (ακόμη και όσοι προσλήφθηκαν τον Απρίλιο του 2023), εν όψει της IPO, δώσαμε δωρεάν μετοχές για να νιώθουν την τράπεζα δικό τους “μαγαζί”, να είναι συμμέτοχοι», δήλωσε ο κ. Κυπαρίσσης. Τα 7,2 ευρώ ανά μετοχή θα είναι η ανώτατη τιμή διάθεσης, η οποία ορίστηκε από τους θεσμικούς επενδυτές.

Όπως ανέφερε η τράπεζα σε πρόσφατο δελτίο τύπου με αφορμή την είσοδό της στο Χ.Α., με τα νέα κεφάλαια που αναμένεται να προσεγγίσουν τα 150 εκατ. ευρώ η Optima bank θα αποκτήσει περαιτέρω δυναμική, ενισχύοντας τα ίδια κεφάλαιά της που θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου. Η ανακοίνωση για την έκβαση της δημόσιας προσφοράς θα γίνει στις 3 Οκτωβρίου, ενώ μία μέρα μετά θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χ.Α. Οι νέες μετοχές θα εκδοθούν στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 72,45 εκατ. ευρώ. Συντονιστές κύριοι ανάδοχοι θα είναι η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, με τη δεύτερη να λειτουργεί και ως σύμβουλος της έκδοσης.

Από τα περίπου 150 εκατ. ευρώ που αναμένεται να συγκεντρώσει η Optima bank, τα 36 εκατ. ευρώ αφορούν νέους βασικούς επενδυτές (cornerstone investors) μέσω παράλληλης διάθεσης. Συγκεκριμένα, τα 21 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από τη Reggeborgh Invest, συμφερόντων του Ολλανδού επιχειρηματία Χένρι Χόλτερμαν, ενώ το καναδικό fund Fiera Capital θα επενδύσει 15 εκατ. ευρώ. Μετοχές αξίας 10 εκατ. ευρώ θα αποκτήσει ο όμιλος Βαρδινογιάννη, μέσω της Ireon Investments -θυγατρικής της Motor Oil-, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα είναι διαθέσιμο στους άλλους μετόχους και στο ευρύ επενδυτικό κοινό μέσω της δημόσιας προσφοράς.

Ο «κομήτης» Optima ανοίγει τον δρόμο για νέες εισαγωγές

Σχετικά με την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Τανισκίδης είπε πως «αισθανόμαστε ένα βάρος, αλλά ταυτόχρονα είμαστε αισιόδοξοι. Ονειρευόμαστε την “άνοιξη” του Χρηματιστηρίου μας». Μάλιστα, ο… κρότος που κάνει η IPO της Optima bank δημιουργεί χώρο και θετική διάθεση για άλλες εισαγωγές στο Χ.Α. που βρίσκονται προς το παρόν στα σκαριά. Ο λόγος για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελ. Βενιζέλος», αλλά και εταιρείες του κλάδου διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), όπως η Noval Property του ομίλου Viohalco, η Trade Estates του ομίλου Φουρλή και η Orilina Properties. Παράλληλα, για την Εναλλακτική Αγορά (ENA PLUS) ακούγεται όλο και πιο έντονα η R Energy 1.

Για το 2023, η εισαγωγή της Optima bank έρχεται σε συνέχεια της εισόδου της MED ΑΒΕΕ τον Ιούλιο και της Dotsoft τον Αύγουστο στην ENA PLUS, αλλά και της ταυτόχρονης επαναδιαπραγμάτευσης της Austriacard Holdings στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. και στο χρηματιστήριο της Βιέννης τον Μάρτιο (τελούσε ήδη υπό διαπραγμάτευση η θυγατρική Inform Π. Λύκος). Η Optima bank έχει 27 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, 21 εκ των οποίων στην Αθήνα και 3 στη Θεσσαλονίκη. Προ των πυλών βρίσκεται το 28ο κατάστημα και πρόκειται να ανοίξει στην Πάτρα.

Αριστοτέλης Παππάς

Optima BankΓιώργος ΤανισκίδηςΔημήτρης ΚυπαρίσσηςΧρηματιστήριο ΑθηνώνIPOδιανομή μερίσματοςΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥδημόσια προσφορά
Keywords
Τυχαία Θέματα