Tα επεισόδια στην Αθήνα, το «κούρεμα» και η Σύνοδος Κορυφής

Μήπως ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής τα χθεσινά επεισόδια και η διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλε πόλεις;

Κορυφαίο στέλεχος σε εισηγμένη μεγάλης κεφαλαιοποίησης αναφέρει ότι έπειτα από συζητήσεις που είχε με ξένους fund managers οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας που έκαναν τον γύρο του κόσμου, μάλλον θορύβησαν τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ενόψει μάλιστα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο οι ξένοι διαχειριστές διατυπώνουν την άποψη ότι μπορεί να έρθουν τελικά, καλύτερα νέα από αυτά που αρχικά αναμένονταν. Δεν είναι τυχαίο ότι τα επεισόδια έξω από τη Βουλή, στην Πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, καλύφθηκαν επαρκέστατα και μάλιστα με συνεχείς μεταδόσεις και breaking news (έκτακτα δελτία). Λίγο μετά το μεσημέρι κι ενώ είχε διαρρεύσει από το πρωί της Τετάρτης η πληροφορία περί τηλεφωνικής επικοινωνίας Μέρκελ - Σαρκοζί, εξελίχθηκε τελικά σε μίνι Σύνοδο Κορυφής των δύο ηγετών με τη συμμετοχή μάλιστα του επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ. Βεβαίως, πριν από την Πλατεία Συντάγματος είχε προηγηθεί η απειλή υποβάθμισης της Γαλλίας από την Moody's.

Τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο κερδίζει έδαφος μία ενδιάμεση λύση, η οποία όμως θα εμφορείται από τις γνωστές Γερμανικές θέσεις και απειλές, αλλά παρ’ όλ’ αυτά θα διευκολύνει τις ελληνικές θέσεις. Η άποψη των ίδιων είναι ότι η αγορά και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα μπορεί να αντέξει ένα haircut μέχρι 35 με 40%, αν και το ιδανικό θα ήταν να εφαρμοστεί η απόφαση της 21ης Ιουλίου που έκανε λόγο για «κούρεμα» 21%. Πάντως, αν επαληθευθούν τα σενάρια για μεγαλύτερο κούρεμα, οι ελληνικές τράπεζες θα εγγράψουν τεράστιες ζημιές....Υπενθυμίζεται ότι μόνο το δεύτερο τρίμηνο φέτος, οι απομειώσεις των τραπεζών που συμμετέχουν στο PSI φθάνουν τα 6 δισ. ευρώ περίπου, με ποσοστό κουρέματος 21%, ποσό που ενώ αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για επιπλέον «κούρεμα» , είναι πιθανό να ξεπεράσει συνολικά τα 15 δις. ευρώ. Μόνο και μόνο αυτό το γεγονός ήταν αρκετό να φτάσει «στα τάρταρα» η απεικόνιση των τραπεζικών μετοχών στις αρχές της εβδομάδος, όπου ο τραπεζικός δείκτης έσπασε το φράγμα των 390 μονάδων. Η μόνη ελπίδα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποδεχθεί να στηρίζει για όσο χρειαστεί τη ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Eπανακεφαλαιοποίηση
Έντονος προβληματισμός κυριαρχεί στο πιστωτικό σύστημα από το ενδεχόμενο επανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα. Αυτό αποτελεί έσχατη λύση και συμβαίνει όταν οι τράπεζες «στεγνώνουν» τελείως από ίδια κεφάλαια, κάτι που μπορεί να προκύψει αν και εάν υλοποιηθεί ένα κούρεμα της τάξεως π.χ. του 60% (όπως προτείνει η Moody's) συνδυαστικά με τις ζημιές που θα προκύψουν και από την εγγραφή πρόσθετων προβλέψεων, συνεπεία της επικείμενης έκθεσης της Blackrock.

Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνολικά περί τα 30 δισ ευρώ ίδια κεφάλαια. Αν γίνει πρά
Keywords
Τυχαία Θέματα