UBS-Αγορές: Ο απολογισμός του 2023... μάθημα για το 2024

Οι μετοχές πλησιάζουν στο τέλος του 2023 με ισχυρά πρόσημα, με τον S&P 500 να σημειώνει υψηλό έτους στο κλείσιμο της Δευτέρας. Ο δείκτης έχει πλέον κέρδη για έξι διαδοχικές εβδομάδες.

Με μόλις τρεις εβδομάδες να απομένουν για το έτος, η UBS θεωρεί χρήσιμο να εξετάσει αυτό που περίμενε να είναι «Ένα έτος των καμπυλών», όπως είναι ο τίτλος της έκθεσης προβλέψεων της UBS για το 2023. Υπήρξαν πράγματι πολλά σημεία καμπής σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές φέτος,

πολλά μόνο τους τελευταίους μήνες. Όμως, ο πληθωρισμός άρχισε να κινείται «αποφασιστικά» χαμηλότερα. Η ανάπτυξη των ΗΠΑ και νομισματική πολιτική φαίνεται επίσης να οδεύουν προς ένα σημείο καμπής, ωστόσο, αυτό συμβαίνει τουλάχιστον δύο τρίμηνα αργότερα από τις εκτιμήσεις.

Αξιολογώντας τον τρόπο με τον οποίο οι εξελισσόμενες μακροοικονομικές συνθήκες επηρέασαν την αγορά φέτος, εξάγονται αρκετά συμπεράσματα.

Το πρώτο είναι ότι η αλληλουχία των οικονομικών εξελίξεων επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις της αγοράς. Πριν από ένα χρόνο, η UBS υποστήριζε ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές εξαρτώνται τελικά από έναν «αγώνα δρόμου προς τον πάτο» μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού. «Ενώ αναμέναμε ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνόταν στις αρχές του 2023 και ως εκ τούτου, ήμασταν επιφυλακτικοί για τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ που εμπεριέχουν κίνδυνο, εάν στην αρχή του έτους, ο πληθωρισμός έπεφτε σταθερά, το 2023 θα μπορούσε να προκύψει ένα καλύτερο καθεστώς στην αγορά, μετά από ένα δύσκολο 2022.

Το δεύτερο μάθημα είναι ότι όταν το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι αβέβαιο και η αίσθηση των επενδυτών για το τι συμβαίνει στην οικονομία είναι αρνητική, αρκούν λίγα μόνο δεδομένα για να προκαλέσουν σημαντικές διακυμάνσεις στις προσδοκίες για ύφεση σε σύγκριση με την «ήπια προσγείωση».

Οι προσδοκίες για μια «ήπια προσγείωση» είχαν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται στις αρχές Ιουλίου, αλλά το κατώτερο από το αναμενόμενο CPI του Ιουνίου ήταν το σημείο που προκάλεσε αμφιβολίες σε πολλούς επενδυτές. Η ίδια δυναμική σημειώθηκε και τον Νοέμβριο, όταν τα στοιχεία του CPI του Οκτωβρίου ήταν πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα. Ομοίως, οι «σιωπηρές» πιθανότητες ύφεσης αυξήθηκαν μετά την τραπεζική κρίση τον Μάρτιο και αφού η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου φλέρταρε με το 5% τον Οκτώβριο.

Η εφαρμογή αυτών των δύο μαθημάτων είναι λόγος για να είμαστε ταυτόχρονα επιφυλακτικοί και αισιόδοξοι για τις αγορές στις αρχές του 2024. Ο λόγος για την επιφυλακτικότητα είναι ότι θα μπορούσε να συμβεί άλλη μια καμπή στην αγορά, με τις μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου να υποχωρούν και πάλι, αν και πιθανότατα αυτό θα συνέβαινε μαζί με μία πτώση των επιτοκίων. Ειδικότερα, οι «αδύναμες» εκθέσεις για την αγορά εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2024 -με τον μηνιαίο ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας να πέφτει κάτω από τις 50.000- προκαλούν αμφισβήτηση για τις προβλέψεις μιας ήπιας προσγείωσης. Ο λόγος για αισιοδοξία είναι ότι τα στοιχεία, τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εμφανίζουν αυτόν τον ιδανικό συνδυασμό αποπληθωρισμού και ανθεκτικής ανάπτυξης, ώστε οι αγορές να συνεχίσουν το ράλι.

Έτσι, ενώ αναμένεται ότι οι αγορές θα ξεκινήσουν το νέο έτος με σχετικά ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες, είναι υπερβολικά αισιόδοξο να περιμένουμε άψογο αποπληθωρισμό χωρίς συχνές καμπές της αγοράς, σύμφωνα με τη UBS. Οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν σε ένα εύρος τιμών, αν και αν το εύρος τιμών για τις μετοχές έχει μετατοπιστεί υψηλότερα, έως ότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μειώσει τα επιτόκια και οι άλλη πλευρά της επιβράδυνσης της ανάπτυξης είναι ορατή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η UBS συνεχίζει να συνιστά ποιοτικά ομόλογα και μετοχές. Οποιαδήποτε καμπή σε αυτή την επένδυση θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2024.

#UBS #μετοχές #Αγορές #πληθωρισμός #επιτόκια
Keywords
Αναζητήσεις
ubs-agores-o-apologismos-tou-2023-mathima-gia-to-2024.htm
Τυχαία Θέματα