Wall Street: Η καλύτερη εβδομάδα από τον Μάρτιο-Στοπ στο σερί

Απώλειες κατέγραψαν την Παρασκευή (16/6) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, βάζοντας τέλος στο 6ήμερο ανοδικό σερί. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την αγορά να ολοκληρώσει την καλύτερη εβδομάδα της από τον περασμένο Μάρτιο.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,37% στις 4.409,59 μονάδες, ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε κατά 108,94 μονάδες ή 0,32% στις 34.299,12 μονάδες και ο Nasdaq Composite έχασε 0,68% στις 13.689,57 μονάδες.

Σε

επίπεδο εβδομάδας, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 2,6% στην καλύτερη επίδοσή του από τον Μάρτιο. Ήταν, μάλιστα, η πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τον ευρύτερο δείκτη, στο πρώτο τέτοιο σερί του από το Νοέμβριο του 2021. Παράλληλα, κινείται υψηλότερα άνω του 26% από το χαμηλό του περασμένου Οκτωβρίου, όπου βρισκόταν σε bear market.

Αντίστοιχα, ο Nasdaq σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο περίπου 3,3% στην καλύτερη επίδοσή του από τον Μάρτιο. Ο τεχνολογικός δείκτης κινήθηκε ανοδικά για οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες, στο καλύτερο σερί κερδών από το 2019.

Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq είχαν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Απρίλιο του 2022, προτού αλλάξουν σήμερα πρόσημο. Τέλος, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο σχεδόν 1,3% σε επίπεδο εβδομάδας, στην τρίτη διαδοχική θετική εβδομάδα για τον βιομηχανικό δείκτη.

Αφού αποφάσισε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια την περασμένη Τετάρτη (14/6), η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σημείωσε ότι το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να αυξηθεί έως και μισή ποσοστιαία μονάδα (0,5%) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch της CMEGroup, οι επενδυτές «βλέπουν» τη Fed να σταματά τις αυξήσεις ή ακόμα και να αρχίζει τις μειώσεις των επιτοκίων, αρχής γενομένης από τον προσεχή Δεκέμβριο, αφού πρώτα αυξήσει για τελευταία φορά τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον ερχόμενο Ιούλιο.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αξιωματούχοι της Fed προσπάθησαν να μετριάσουν αυτή την αισιοδοξία. Ο διοικητής της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, προειδοποίησε ότι «ο βασικός πληθωρισμός δεν θα πέσει όπως πίστευα». Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Fed στο Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, δήλωσε ότι αισθάνεται «άνετος» με περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μην βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στον στόχο του 2%.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαμορφώθηκε στις 63,9 μονάδες από 59,2 μονάδες τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 60 μονάδες.

Εβδομαδιαίο «άλμα» για το πετρέλαιο

Κέρδη σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, λαμβάνοντας ώθηση από τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, που εκτιμάται πως θα τονώσουν τη ζήτηση για πετρέλαιο. Ισχυρή αύξηση της ζήτησης και των τιμών το β’ εξάμηνο του 2023 προβλέπει και η μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιουλίου κέρδισε 1,16 δολάρια ή 1,6% στα 71,78 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση, το WTI σημείωσε άνοδο της τάξης του 2,3%. Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 94 σεντς ή 1,2% στα 76,61 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην εβδομάδα πρόσθεσε 2,4%. Και τα δύο συμβόλαια έπιασαν το υψηλότερο επίπεδό τους από τις 7 Ιουνίου και σημείωσαν τη μεγαλύτερη τους άνοδο σε εβδομαδιαία βάση από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 6 Απριλίου.

Την πρώτη εβδομαδιαία πτώση του από τον περασμένο Μάιο κατέγραψε ο χρυσός, στον απόηχο της απόφασης της Fed να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά της μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις. Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 50 σεντς ή λιγότερο από 0,1% στα 1.9671,20 δολάρια η ουγγιά. Σε βάση 5νθημέρου, ο χρυσός έχασε 0,3%.

Το ασήμι παραδόσεως Ιουλίου πρόσθεσε 11 σεντς ή περίπου 0,8% στα 24,13 δολάρια η ουγγιά, χάνοντας όμως 1,2% σε εβδομαδιαία βάση. Ο χαλκός παραδόσεως Ιουλίου σημείωσε οριακές απώλειες στα 3,89 δολάρια η λίβρα, ενώ στην εβδομάδα κατέγραψε κέρδη της τάξης του 2,6%.

WALL STREET ΗΠΑΠΕΤΡΕΛΑΙΟχρυσόςFED
Keywords
Αναζητήσεις
wall-street-i-kalyteri-evdomada-apo-ton-martio-stop-sto-seri.htm
Τυχαία Θέματα