Xαρδαλιάς: Την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση για λιανεμπόριο, σχολεία

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την Παρασκευή (26/3) επέκταση του lockdown, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο για άρση περιοριστικών μέτρων την επόμενη εβδομάδα.

Η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία, ανακοίνωσε την Παρασκευή υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά

τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Η συμπληρωματική στρατηγική το self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Για τα self tests, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε πως θα είναι στη διάθεση των πολιτών από τις αρχές Απριλίου και η χρήση τους θα συνδεθεί με το άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Από όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκύπτει ότι η στρατηγική της κυβέρνησης συνδέει τα self tests με το άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως τα σχολεία, οι επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο, ο τουρισμός, τα δικαστήρια.

Ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι θα είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή του τεστ εβδομαδιαίως σε ομάδες του πληθυσμού που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε αυτους τους χώρους.

Ειδικότερα, όπως τόνισε, τα τεστ στοχεύουν κυρίως στην εύρεση των ασυμπτωματικών. Το τεστ θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δράσεις. Θα βοηθήσει, εκτίμησε, στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.

Τα τεστ πληρούν όλες τις προδιαγραφές και λειτουργούν με τη λήψη σιέλου. Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου. Θα είναι διαθέσιμο ένα τεστ την εβομάδα για διάστημα δύο μηνών για όλους τους πολίτες. Εντούτοις, για να αποφευχθεί συνωστισμός τις πρώτες ημέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών τις πρώτες ημέρες. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη διάθεση των τεστ θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Αν είναι θετικό το πρώτο τεστ, θα γίνεται δεύτερο για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα. Για τα σχολεία θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική διενέργειά τους για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Xαρδαλιάςλιανεμπόριοσχολειαάνοιγμα
Keywords
Τυχαία Θέματα