Αισιόδοξος ο Τζεντιλόνι: Πιθανώς να αποφευχθεί το σενάριο της ύφεσης

Θετικά μηνύματα για την Ε.Ε. έστειλε σήμερα (16/1) και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος προσερχόμενος στο Eurogroup τόνισε ότι ενδέχεται να αποφευχθεί μια ύφεση που αναμενόταν προηγουμένως.

«Η οικονομική κατάσταση είναι ακόμη αβέβαιη. Είχαμε κάποιες ενθαρρυντικές ειδήσεις, καταφέραμε να μειώσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση, οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν σημαντικά και ο πληθωρισμός κορύφωσε πέρυσι στην Ευρώπη», δήλωσε ο ίδιος.

«Επομένως, υπάρχει μία περίπτωση

να αποφύγουμε μία βαθιά ύφεση και ίσως να μπούμε σε μία πιο περιορισμένη, “ρηχή” επιβράδυνση», εξήγησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, υπογράμμισε ότι η ευρωζώνη πιθανόν θα αποφύγει την ύφεση με απλώς «πολύ χαμηλή ανάπτυξη» για το 2023.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο Bloomberg, ο Ντόναχιου τόνισε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να επιβραδυνθεί μεταξύ του 6% και 7% εντός του 2023, από 8-9% το 2022.

«Οι οικονομικοί δείκτες αυτή τη στιγμή δείχνουν την ανθεκτικότητα του ευρώ και των οικονομιών που το συναποτελούν», ανέφερε, ενώ συμπλήρωσε ότι «κλείσαμε το 2022 με δείκτες σχετικούς με την ανάπτυξη και την ανεργία που δείχνουν μεγάλη ανθεκτικότητα, ακόμη και θετικές μεταβολές - και σε κάθε περίπτωση κινούνται σε πολύ ισχυρότερα επίπεδα απ' όσο πιστεύαμε όταν ξέσπασε ο πόλεμος».

ΤζεντιλόνιΕυρωζώνηύφεση
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα