Ακριβαίνει το σαρακοστιανό τραπέζι: Οι τιμές σε λαγάνα και θαλασσινά

16:53 9/3/2024 - Πηγή: Reporter

Ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι φαίνεται να είναι το σαρακοστιανό τραπέζι, ενώ «ακολουθεί» και το τραπέζι του Πάσχα, καθώς άνοδος σημειώνεται και στις τιμές του κρέατος.

Συγκεκριμένα, οι τιμές θα διαμορφωθούν ως εξής:

Θαλασσινά

Καλαμάρια 10 ευρώ

Χταπόδι 17-21 ευρώ

Ανάμεικτα θαλασσινά 9-11 ευρώ

Σουπιές 10 -14 ευρώ

Σαρακοστιανά

Χαλβάς 5,5 - 8 ευρώ

Ταραμοσαλάτα 9 - 12 ευρώ

Μελιτζανοσαλάτα 5,5 - 7 ευρώ

Ελιές 4,5 - 6 ευρώ

Στη Βαρβάκειο, τα θαλασσινά

στη Βαρβάκειο πωλούνται στις περσινές τιμές, ενώ κάποια προϊόντα οι καταναλωτές θα τα βρουν και φθηνότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Για παράδειγμα, οι γαρίδες μεσαίου μεγέθους πωλούνται περί τα 8 ευρώ το κιλό φέτος, έναντι 10-11 ευρώ πέρσι καθώς και το καλαμάρι στα 8-9 ευρώ φέτος, έναντι 10-11 ευρώ πέρσι. Το παραδοσιακό για την ημέρα, χταπόδι πωλείται φέτος γύρω στα 10 ευρώ το κιλό. Ενδεχομένως με μια μικρή αύξηση της τάξεως του 5%, αναμένεται η τιμή της λαγάνας με την τιμή του παραδοσιακού εδέσματος να διαμορφώνεται, από 2,80 ευρώ έως 3,30- 3,50 ευρώ.

Παρατηρούμε λοιπόν, πως οι τιμές σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων που συνθέτουν το τραπέζι της Σαρακοστής, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με πέρσι.

Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του ελαιόλαδου όπου έφτασε το 63,7%.

Υπενθυμίζεται πως από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και το Σάββατο 4 Μαΐου τίθεται σε ισχύ και φέτος το «Καλάθι της Σαρακοστής». Προστίθενται τρεις επιπλέον κατηγορίες τροφίμων που παρουσιάζουν αυξημένη εποχική ζήτηση κατά την περίοδο της Σαρακοστής και συγκεκριμένα: ο χαλβάς, οι νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.) καθώς και δύο τουλάχιστον είδη από κατεψυγμένα θαλασσινά.

Τα προϊόντα που περιλαμβάνει: Ρύζι Ψωμί για τοστ Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/ συσκευασμένο) Φρυγανιές Μακαρόνια Νο 6 Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Όσπρια (φακές) Όσπρια (φασόλια) Όσπρια (ρεβύθια) Πάριζα Γαλοπούλα (αλλαντικά) Κατεψυγμένα ψάρια Νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη) Νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη) Νωπό μοσχάρι (συσκευασμένο ή μη) Γάλα φρέσκο πλήρες Γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) με χαμηλά λιπαρά Γάλα εβαπορέ Γιαούρτι από γάλα αγελάδας χωρίς γεύσεις Γιαούρτι από γάλα αγελάδας χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά Τυρί φέτα Λευκό τυρί Τυρί γκούντα Τυρί με χαμηλά λιπαρά Χυμός τομάτας διατηρημένος Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα) Μαργαρίνες Ελαιόλαδο Ηλιέλαιο Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον δύο από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια) Λευκή ζάχαρη Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για διαβητικούς Προϊόντα βρώμης (τουλάχιστον ένα) Κρέμα βρεφικής ηλικίας Γάλα βρεφικής ηλικίας Ελληνικός καφές Στιγμιαίος καφές Γαλλικός καφές Χυμός πορτοκάλι Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες) Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι Χαρτί κουζίνας Χαρτί υγείας Οδοντόκρεμες Σερβιέτες ή ταμπόν Σαμπουάν Σαπούνια σε στερεή κατάσταση Πάνες ακράτειας Πάνες για μωρά Μωρομάντηλα Σαμπουάν για μωρά Τροφές για σκύλους Τροφές για γάτες Από 13 Μαρτίου 2024 έως και 4 Μαΐου 2024 “Καλάθι της Σαρακοστής” Χαλβάς Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – λ.χ. μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.ο.κ.) Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη) Συχνότητα αποστολής του καταλόγου προϊόντων και ενημέρωση κοινού

Ο διευθυντής της Ιχθυόσκαλας στον Πειραιά, κ. Νίκος Κατσιώτης μίλησε στο MEGA για τις τιμές των ψαριών και των θαλασσινών ενόψει Σαρακοστής.

«Εδώ όταν έχουμε πολλά ψάρια οι τιμές είναι «τζάμπα», όταν έχουμε λίγα ψάρια, οι τιμές είναι υψηλές. Για σήμερα μπορεί ο κόσμος να πάει στα ιχθυοπωλεία και να αγοράσει μαριδάκι και γόπα γιατί σήμερα είναι τα πιο φθηνά. Να μην κυνηγάμε τα ψάρια όταν είναι ακριβά, να απολαμβάνουμε το ψαράκι με λογική, καλή παρέα και το…τσιπουράκι μας», είπε αρχικά.

«Οι παραγωγοί έχουν πάρει πάνω τους όλο το κόστος, και λέμε για τα ψάρια και όχι τα σαρακοστιανά που θα ξεκινήσουν να έχουν ζήτηση. Δεν έχουμε μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές πχ ο γαύρος την μία βδομάδα να είναι 4 ευρώ/κιλό, ενώ την άλλη μπορεί να είναι 7 ευρώ/κιλό. Τα ψάρια μας τιμές εδώ είναι αυτή που σας λέω, δεν γνωρίζω έξω. Να υπενθυμίσουμε πως είναι μόνο για επαγγελματίες η Ιχθυόσκαλα για να τα πουλήσουν. Είμαστε κάθε μέρα 1.400 άτομα και είμαστε σε ετοιμότητα να προμηθεύσουμε όλη την αττική με ψάρι», συμπλήρωσε ο κ. Κατσιώτης.

Ο κ. Αντώνης Βαλτετσιώτης, υπεύθυνος κρεοπωλείου μίλησε για τις τιμές.

«Εξυπηρετήσαμε κοντά στις 2.000 κόσμου ανήμερα της Τσικνοπέμπτης. Έφυγε το αρνί περισσότερο, παϊδάκια, χεράκια, σουβλάκια επίσης χοιρινά και κοτόπουλου. Υπήρχε μια αύξηση της τελευταίας στιγμής στο αρνί, όπως συμβαίνει Τσικνοπέμπτη και Πάσχα. Στα άλλα δεν υπήρχε αύξηση, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», τόνισε αρχικά.

Για το Πάσχα:

Είναι αρκετά νωρίς για το Πάσχα, γιατί δεν ξέρουμε την ποσότητα που θα έχουμε», σχολίασε ο κ. Βαλτετσιώτης.

Αναμένεται όμως, πως θα κινηθεί γύρω 15-17 ευρώ το κιλό.

#Σαρακοστιανά #ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ_ΤΡΑΠΕΖΙ #Πάσχα #κρέας
Keywords
Αναζητήσεις
akrivainei-to-sarakostiano-trapezi-oi-times-se-lagana-kai-thalassina.htm
Τυχαία Θέματα