Αμερικανικές τράπεζες: Με εκπλήξεις η «πρεμιέρα» των αποτελεσμάτων

Ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις έκρυβε η πρώτη μέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των εισηγμένων στη Wall Street. Τραπεζικοί κολοσσοί όπως η JPMorgan, η Citigroup, η Bank of America, η Wells Fargo και η BlackRock έδωσαν στη δημοσιότητα τα οικονομικά μεγέθη τους για το 2023 και το δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους.

Την πιο κερδοφόρα χρονιά στην τραπεζική ιστορία των ΗΠΑ

γνώρισε η JPMorgan το 2023, με το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο ρεκόρ καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) και μια πρόβλεψη-έκπληξη ότι τα απροσδόκητα κέρδη μπορεί να συνεχιστούν φέτος. Ωστόσο, ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός των ΗΠΑ έχασε τις προσδοκίες για τα κέρδη εν μέσω ανησυχιών για την πορεία των τραπεζών λόγω των αυξημένων επιτοκίων και της αυξανόμενης μείωσης στις χορηγήσεις δανείων. Τα κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 9,31 δισ. δολάρια το δ’ τρίμηνο, μειωμένα από τα κέρδη ύψους 11,01 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Στο σύνολο του έτους, η αμερικανική τράπεζα κατέγραψε κερδοφορία-ρεκόρ, ύψους 49,6 δισ. δολαρίων. Το NII -η διαφορά μεταξύ του τι κερδίζουν οι τράπεζες από δάνεια και πληρώνουν για καταθέσεις- ανήλθε στα 24,2 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, δήλωσε η JPMorgan.

Καθαρή ζημία για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με τα κέρδη πέρυσι ανακοίνωσε η Citigroup. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 3% κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρή ζημία 1,8 δισ. δολαρίων ή 1,16 δολαρίων ανά μετοχή για το δ’ τρίμηνο, το χειρότερο της τελευταίας 15ετίας, έναντι κερδών 2,5 δισ. δολαρίων ή 1,16 δολαρίων ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 3% ετησίως στα 17,44 δισ. δολάρια έναντι πρόβλεψης για 18,74 δισ. δολάρια. Η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 20.000 θέσεις εργασίας, με στόχο την εξοικονόμηση 2,5 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της.

Υποχώρησαν το δ' τρίμηνο τα κέρδη της Bank of America, ενώ τα έσοδα του τραπεζικού κολοσσού έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη υποχώρησαν 56% και διαμορφώθηκαν σε 3,14 δισ. δολάρια ή 35 cents ανά μετοχή για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου από 7,1 δισ. δολάρια ή 85 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 70 cents, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για 53 cents σε δημοσκόπηση του FactSet. Τα έσοδα της τράπεζας υποχώρησαν 10% στα 22 δισ. δολάρια, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για 23,7 δισ. δολάρια. Τα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν 5% στα 13,9 δισ. δολάρια.

Υψηλότερα κινήθηκαν τα κέρδη της Wells Fargo στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, καθώς η αμερικανική τράπεζα ωφελήθηκε από την περικοπή του κόστους και τα υψηλότερα επιτόκια. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 9% στα 3,45 δισ. δολάρια ή 86 σεντς ανά μετοχή, το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου. Το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους η τράπεζα είχε καταγράψει κέρδη 3,16 δισ. δολάρια ή 75 σεντς ανά μετοχή. Τα έσοδα αυξήθηκαν 2,2% στα 20,48 δισ. δολάρια, πάνω από τη συναίνεση της FactSet των 20,30 δισ. δολαρίων. Οι προβλέψεις για πιστωτικές ζημίες αυξήθηκαν κατά 34% στα 1,28 δισ. δολάρια, καθώς οι προβλέψεις για πιστωτικές ζημίες αυξήθηκαν για δάνεια πιστωτικών καρτών και εμπορικών ακινήτων, ενώ τα συνολικά δάνεια μειώθηκαν 1,1% στα 938 εκατ. δολάρια και οι καταθέσεις μειώθηκαν 2,9% στα 1,34 δισ. δολάρια.

Τέλος, η BlackRock ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο, όπου κατέγραψε κέρδη ανά μετοχή 9,15 δολάρια από 8,29 δολάρια ένα χρόνο πριν, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγω για 8,87 δολάρια ανά μετοχή. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 4,631 δισ. δολάρια από 4,337 δισ. δολάρια, λίγο χαμηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών, που έφτανε στα 4,652 δισ. δολάρια. Παράλληλα, η BlackRock ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της Global Infrastructure Partners (GIP) στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αξίας 12,5 δισ. δολαρίων. Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο ανακοίνωσε ότι η εξαγορά της GIP θα πραγματοποιηθεί με 3 δισ. δολάρια σε μετρητά και περίπου 12 εκατ. μετοχές της Blackrock με στόχο τη δημιουργία μιας επενδυτικής πλατφόρμας με πάνω από 150 δισ. δολάρια σε συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία.

#ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ_ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ #ΤΡΑΠΕΖΕΣ_ΗΠΑ #JP_Morgan_Chase_&_Co #Citigroup #Bank_of_America #Wells_Fargo #BlackRock
Keywords
Αναζητήσεις
amerikanikes-trapezes-me-ekplixeis-i-premiera-ton-apotelesmaton.htm
Τυχαία Θέματα