Άνευρη αντίδραση στο Χ.Α.

Μεγάλη ήταν η μεταβλητότητα κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χ.Α., με τον γενικό δείκτη να μην διατηρεί την περιοχή άνω των 1.440 μονάδων και να κλείνει αρκετά χαμηλότερα (στις 1.437,28 και με πτώση 0,69%). Η νευρικότητα της αγοράς έχει να κάνει με τις φήμες περί αναδιάρθρωσης, τις δηλώσεις, τα σχόλια, τις αναλύσεις και τις διαψεύσεις που ακολουθούν, συντηρώντας το εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς κλίμα. Κι αν το Χ.Α. “συμπεριφέρεται” νευρικά, στα spreads
η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι μίας χώρας υπό χρεοκοπία! Δεν είναι εύκολο να εξαχθεί διαφορετικό συμπέρασμα όταν στους κοντινούς τίτλους, διετίας και τριετίας οι αποδόσεις ξεπερνούν το 20% και στη 10ετία το 14%. Μέσα σε όλα αυτά, η έκδοση εντόκων σήμερα έγινε με αλμυρό επιτόκιο, παρά το γεγονός ότι υπήρξε υπερκάλυψη.Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την αγορά, μοιάζει σα να έχει τραβήξει χειρόφρενο. Από τη μία η αναβλητικότητα και από την άλλη οι εσωκομματικές έριδες οδηγούν τη χώρα με φόρα προς τον γκρεμό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Δεν είναι δυνατόν, σύμφωνα με τους ίδιους, οι ιδιωτικοποιήσεις να ξεκινούν από τον... Ιππόδρομο, αντί να φτιαχτεί κλίμα στην αγορά προκειμένου να βελτιωθούν οι αποτιμήσεις στις εισηγμένες ΔΕΚΟ.

Ήδη σήμερα, η Deutsche Telecom εξέφρασε το ενδιαφέρον της να αυξήσει τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ και η τσέχικη εταιρεία ενέργειας να συμμετάσχει στη ΔΕΗ. Οι συναλλαγές, σταθερά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ (σ.σ. στα 84,8 εκατ. ευρώ), δείχνουν ότι η αγορά έχει μεταβληθεί σε σπορ για λίγους και ριψοκίνδυνους. Κέρδη 3,13% για τον ΟΤΕ, στα 7,92 ευρώ, 2,16% για την Ελλάκτωρ, στα 2,84 ευρώ (από 4 ευρώ πριν από ένα μήνα...), ενώ με απώλειες άνω του 3% έκλεισε η ΔΕΗ.

Υποτονική ήταν η συμπεριφορά για τις μετοχές των μεγάλων τραπεζών. Με εξαίρεση τα κέρδη λίγο πάνω από 2% για Κύπρου και Alpha, η αντίδραση που βγήκε την Τρίτη δεν έπεισε κανέναν. Το αντίθετο μάλιστα ενισχύει την καχυποψία για ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε λίγο καλύτερες αποτιμήσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλά τραπεζικά χαρτιά έχουν επιστρέψει ςσε χαμηλά 14 – 16 ετών... Κέρδη 1,38% για την Eurobank, 1,22% για την Marfin Popular, 0,86% για την Πειραιώς, στο 1,17 ευρώ και λίγο μόλις κατά 0,37% ενισχύθηκε η Εθνική. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 77 ενισχύθηκαν και 72 υποχώρησαν.
Keywords
Τυχαία Θέματα