Ανισότητες στη Σύμβαση για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τ’ανθρώπινα δικαιώματα!

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλιου της Ευρωπης, χαιρετίζει το σχέδιο σύμβασης για την τεχνητή νοημοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά λυπάται που δε θα καλύψει πλήρως τον ιδιωτικό τομέα.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) χαιρέτiσε θερμά την ολοκλήρωση του σχεδίου Σύμβασης Πλαισίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου που έχει καταρτιστεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά εξέφρασε τη λύπη της που «δεν καλύπτει εξίσου δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς».

Σύμφωνα με τη διαδικασία για τη σύνταξη μιας Συνθήκης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Συνέλευση πρέπει να γνωμοδοτήσει πριν εγκριθεί από το εκτελεστικό όργανο του οργανισμού, την Επιτροπή Υπουργών.

Θα είναι η πρώτη διεθνής συνθήκη για την τεχνητή νοημοσύνη, ανοιχτή σε όλα τα κράτη παγκοσμίως, στην οποία τα κράτη που θα την επικυρώσουν θα πρέπει να βασίσουν τους εθνικούς τους νόμους.

Εγκρίνοντας ομόφωνα την έκθεση της βουλευτού των Σοσιαλιστών από την Ιρλανδία Thórhildur Sunna Ævarsdóttir, η Συνέλευση είπε: «Πολλά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσονται από ιδιωτικούς φορείς και η εισαγωγή μιας διαφοροποιημένης προσέγγισης για τον ιδιωτικό τομέα δημιουργεί ένα σημαντικό κενό».

Καλεί σθεναρά όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά την επικύρωση της σύμβασης, να επιλέξουν να εφαρμόσουν πλήρως τις διατάξεις της στις δραστηριότητες ιδιωτικών φορέων, ελπίζοντας ότι μια δυναμική ερμηνεία των διατάξεων της σύμβασης από τη Διάσκεψη των Μερών, τον εποπτικό της μηχανισμό, θα «ενίσχυε τις προόδους με την πάροδο του χρόνου, μέσω των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων και της πίεσης από ομοτίμους».

Η Συνέλευση πρότεινε αρκετές τροπολογίες στο σχέδιο σύμβασης.

Περιορισμοί στην εφαρμογή του σε δραστηριότητες τεχνητής νοημοσύνης που είναι απαραίτητες για την προστασία της «εθνικής ασφάλειας ή συμφερόντων εθνικής άμυνας» θα πρέπει να είναι δυνατοί μόνο εάν οι δραστηριότητες αυτές είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα κράτη θα πρέπει, επίσης, να θέσουν περιορισμούς ή ακόμα και απαγορεύσεις σε ορισμένες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης που κρίνονται ασυμβίβαστες με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι βουλευτές πρότειναν, επίσης, την εισαγωγή ειδικής διάταξης για την υγεία και το περιβάλλον. Η σύμβαση -η οποία πρόκειται να εγκριθεί από την Επιτροπή Υπουργών, πριν ανοίξει για υπογραφή και επικύρωση- έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων από εκπροσώπους κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΕΕ και μη ευρωπαϊκών κρατών, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, το Μεξικό, το Ισραήλ, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Κόστα Ρίκα, το Περού και η Ουρουγουάη.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

#ΣΥΜΒΑΣΗ_ΓΙΑ_ΤΗΝ_ΤΕΧΝΗΤΗ_ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ_ΚΑΙ_ΤΑ_ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ_ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ #τεχνητή_νοημοσύνη #AI #Ανθρώπινα_δικαιώματα #ΕΕ
Keywords
Αναζητήσεις
anisotites-sti-symvasi-gia-tin-techniti-noimosyni-kai-tanthropina-dikaiomata.htm
Τυχαία Θέματα
Ανισότητες, Σύμβαση, Τεχνητή Νοημοσύνη, ’ανθρώπινα,anisotites, symvasi, techniti noimosyni, ’anthropina