Απάτη 1 στις 3 αγγελίες πώλησης στο Marketplace του Facebook

Τουλάχιστον μία στις τρεις αγγελίες πώλησης στο Facebook Marketplace αποτελεί απάτη, λέει έρευνα της TBS.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Sky News και έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 2023, Βρετανοί χρήστες της πλατφόρμας έχασαν σχεδόν 60 εκατομμύρια λίρες από απάτες στο Marketplace.

Το Facebook Marketplace

επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν και να πωλούν νέα ή μεταχειρισμένα αντικείμενα όπως αυτοκίνητα, ρολόγια, κονσόλες παιχνιδιών, ηλεκτρικές συσκευές, παπούτσια και τσάντες.

Η ομάδα της TBS – που διεξήγαγε τη σχετική έρευνα – διαπίστωσε ότι το 34% των καταχωρίσεων στην πλατφόρμα ήταν παραπλανητικές, με τους πωλητές να χρησιμοποιούν τακτικές απάτης. Ορισμένα από αυτά τα «τεχνάσματα» ήταν links που οδηγούσαν σε ψεύτικους ιστότοπους, απαίτηση προκαταβολής για το προϊόν ή απόρριψη του αιτήματος του εν δυνάμει πελάτη να δει από κοντά το προϊόν.

Τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο ως «δόλωμα» σε απάτες στο Facebook Marketplace το 2023 ήταν τα εξής:

Όχημα/Ανταλλακτικά οχήματος 21% Τηλέφωνο 7% Παπούτσια και ρούχα 7% Κονσόλες παιχνιδιών και περιφερειακά 7% Εισιτήρια συναυλιών και φεστιβάλ 6% Μικρά ηλεκτρονικά είδη (λάπτοπ, κάμερες, υπολογιστές, drone κ.λπ.) 5% Έπιπλα 5% Ηλεκτρικές συσκευές 4% Υπηρεσίες 3% Οικοδομικά υλικά και εργαλεία 3% #FACEBOOK_MARKETPLACE #Απάτη #ηλεκτρονική_απάτη #έρευνα
Keywords
Τυχαία Θέματα