Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- «Αγκάθι» ο πληθωρισμός

Πτωτικά κινούνται οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης (28/2), με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Οι φόβοι για την έκταση της αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας φαίνεται ότι επανέρχονται στο προσκήνιο, με όλους τους κλάδους να εισέρχονται σε αρνητικό έδαφος, με τις μετοχές που σχετίζονται με χημικά να ηγούνται των απωλειών.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τη Γαλλία

και την Ισπανία ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο για τον Φεβρουάριο, με τις αυξήσεις των τιμών να επιταχύνονται σε ετήσια και μηνιαία βάση και στις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα, ο γαλλικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,2% ετησίως τον Φεβρουάριο σε εναρμονισμένη βάση, από 7% τον Ιανουάριο, καταγράφοντας ρεκόρ για τη χώρα.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός αυξήθηκε από 0,4% σε 0,9%, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι οι τιμές θα αυξάνονταν με σταθερό ρυθμό. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 14,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, από 13,3% τον περασμένο μήνα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ συναντήθηκε με τους λιανοπωλητές για να συζητήσουν τρόπους για να αποτρέψουν την πολύ περαιτέρω αύξηση των τιμών των τροφίμων, θέτοντας προθεσμία στις 15 Μαρτίου για ένα σχέδιο.

Εν τω μεταξύ, ο ισπανικός πληθωρισμός ήταν επίσης υψηλότερος από τις προβλέψεις την Τρίτη, με τον βασικό ετήσιο πληθωρισμό να αυξάνεται από 7,5% σε 7,7%. Το μηνιαίο ποσοστό αυξήθηκε από μια πτώση της τιμής 0,2% σε πληθωρισμό 0,7%.

Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υπέγραψε τη Δευτέρα μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλούνται από το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Η στερλίνα σημείωσε άνοδο 0,9% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, φθάνοντας σε υψηλό συνεδρίασης περίπου 1,2051 δολαρίου.

Ακόμα, η οικονομία της Φινλανδίας διολίσθησε σε τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Φινλανδίας.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,6% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, αφού υποχώρησε κατά 0,3% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο γρήγορος ρυθμός πληθωρισμού αποδυνάμωσαν την εμπιστοσύνη τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρηματιών για το μέλλον», ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία της Φινλανδίας.

Η οικονομία της Φινλανδίας αναπτύχθηκε συνολικά κατά 2% το 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,43% στις 460,60 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 0,33% στις 15.327,95 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,44% στις 7.263,73 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,55% στις 7.890,75 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,24% στις 27.378 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,39% στις 9.351,42 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει πτώση 0,06% στις 6.022,46 μονάδες.

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣDAX 30Stoxx Europe 600
Keywords
Τυχαία Θέματα