Χαμάς: Νεκροί 21.320 άνθρωποι από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

Συνολικά 21.320 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 55.603 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε την Πέμπτη (28/12) ο Ασράφ αλ-Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 210 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Ταυτόχρονα, η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε τον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι της κεντρικής Γάζας σκότωσε 70 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Ασράφ αλ-Κίντρα.

Οι εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από την επιδρομή το βράδυ της Κυριακής (24/12) ήταν λάθος, παραδέχτηκε

στρατιωτικός αξιωματούχος του IDF που μίλησε στο KAN news. Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν είχε χρησιμοποιηθεί ο σωστός οπλισμός, μεταδίδει η Jerusalem Post.

«Μια προκαταρκτική έρευνα αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης, πρόσθετα κτίρια υπέστησαν ζημιές δίπλα στους στόχους που σχεδιαζόταν να πληγούν», ανακοίνωσε ο IDF, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για τις παράπλευρες απώλειες.

Το 85% του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα έχει εκτοπιστεί μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις του ισραηλινού στρατού για εκκένωση αμάχων στα νότια της επικράτειας. Πολλοί παλεύουν τώρα να βρουν τροφή ενώ ζουν σε πρόχειρα καταφύγια. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ότι το 40% του πληθυσμού κινδυνεύει από λιμό.

Drone από τον Λίβανο κατέρριψε το Ισραήλ

Ακόμη, αξίζει να τονιστεί ότι το Ισραήλ κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εισήλθε στην επικράτειά του από τον Λίβανο στις 28/12, ανέφερε ο στρατός.

Οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού είχαν ηχήσει στο νότιο Ισραήλ και προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες.

Αδύνατο να καταστραφεί η Χαμάς

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα τονίσει ότι στόχος του Ισραήλ είναι να καταστρέψει τη Χαμάς. Ωστόσο τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και εκτός συνόρων έχει αμφισβητηθεί ανοικτά το εάν η προσπάθεια να καταστραφεί μια τόσο βαθιά εδραιωμένη οργάνωση είναι ρεαλιστική. Ένας πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ χαρακτήρισε το σχέδιο «ασαφές».

«Νομίζω ότι φτάσαμε σε μια στιγμή που οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια ποιος είναι ο τελικός τους στόχος», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αυτόν τον μήνα. «Η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς; Πιστεύει κανείς ότι είναι δυνατό; Αν είναι έτσι, ο πόλεμος θα διαρκέσει 10 χρόνια».

Αξιοσημείωτο είναι, ότι η ιδεολογία της Χαμάς έχει τις ρίζες της στο ότι το Ισραήλ ελέγχει αυτό που θεωρεί εδάφη των Παλαιστινίων και γι' αυτό πρέπει να αντιταχθεί με τη βία, μια αρχή που είναι πιθανό να αντέξει, λένε ειδικοί που μίλησαν στους New York Times.

«Όσο υπάρχει αυτό το πλαίσιο, θα έχετε να κάνετε με κάποια μορφή της Χαμάς», είπε ο Ταχάνι Μουσταφά, αναλυτής για την Παλαιστίνη στο International Crisis Group. «Το να υποθέσουμε ότι μπορείτε απλά να ξεριζώσετε έναν οργανισμό σαν αυτόν είναι φαντασία».

Ο Michael Milshtein, πρώην ανώτερος αξιωματικός των πληροφοριών του Ισραήλ, επέκρινε τις δηλώσεις ορισμένων Ισραηλινών ηγετών που περιγράφουν τη Χαμάς να βρίσκεται σε οριακό σημείο, λέγοντας ότι μπορεί να δημιουργήσει ψευδείς προσδοκίες για τη διάρκεια του πολέμου. «Το λένε εδώ και λίγο καιρό, ότι η Χαμάς καταρρέει», είπε ο Milshtein. «Αλλά δεν είναι αλήθεια. Κάθε μέρα, αντιμετωπίζουμε σκληρές μάχες».

#Χαμάς #Γάζα #Ισραήλ #πόλεμος #DRONE #Νετανιαχου
Keywords
Αναζητήσεις
chamas-nekroi-21320-anthropoi-apo-israilina-pligmata-sti-gaza.htm
Τυχαία Θέματα