Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικότητα με το βλέμμα στις Κεντρικές Τράπεζες

Με μικρά κέρδη ξεκινά τη σημερινή (14/6) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το επενδυτικό κοινό να στρέφει την προσοχή του στις επερχόμενες ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών για το ύψος των επιτοκίων.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει κατά 0,36% στις 1270,83 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 11,21 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE βρίσκεται στο +0,23% και στις 3.086,01 μονάδες και τέλος ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο 0,08% στις 1.025,22

μονάδες.

Συνεδρίαση δύο όψεων ήταν η χθεσινή (13/6) στη Λεωφόρο Αθηνών, με τους αγοραστές να επικρατούν ξανά, διευρύνοντας το ανοδικό σερί για έβδομη διαδοχική μέρα (σωρευτικά κέρδη 4,73%) και επεκτείνοντας το υψηλό 9 ετών για έκτη συναπτή μέρα.

Παρά το γεγονός ότι και σήμερα επικρατούν έστω και οριακά τα θετικά πρόσημα, υπάρχει επιφύλαξη και επιλεκτικές κινήσεις, δεδομένου ότι σήμερα από πλευράς Fed και αύριο από πλευράς ΕΚΤ, ανακοινώνεται το ύψος των επιτοκίων στην προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού.

Μετά και από τα στοιχεία του πληθωρισμού των ΗΠΑ για τον Μάιο, που διολίσθησε στο 4%, το επενδυτικό κοινό αναμένει το πάγωμα των επιτοκίων στο 5%-5,25% μετά από 11 συναπτές αυξήσεις.

Αντίθετα, δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες προσδοκίες για τις αυριανές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, που αναμένεται να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια, ενώ αναμένεται και νέα παρέμβαση τον Ιούλιο για να μπει ένα «φρένο» στον επίμονο πληθωρισμό.

Από την άλλη βέβαια, παρά τις όποιες αποφάσεις, το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό στις ελληνικές αγορές, δεδομένου ότι μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών έχει «κλειδώσει» το σενάριο της πολιτικής σταθερότητας, κάτι που ενισχύει τη βεβαιότητα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θεωρείται πιθανό να γίνει στο δεύτερο εξάμηνο σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους.

Η ελληνική αγορά, με μικρά «παραστρατήματα», παραμένει σε θετικό momentum, έχοντας ήδη συμπληρώσει επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και έξι διαδοχικά ρεκόρ 9ετίας.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Ανόδου συνέχεια χθες στη Wall Street, καθώς τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι πιέσεις στις τιμές επιβραδύνθηκαν εκ νέου τον Μάιο, ενισχύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Πιο επιφυλακτικό το κλίμα στις ασιατικές αγορές που κατέγραψαν μικτά πρόσημα σήμερα, αναμένοντας πρώτα τις αποφάσεις της Fed, με τις ευρωαγορές μέχρι στιγμής να σημειώνουν θετικά πρόσημα.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές η ΕΤΕ βρίσκεται μόνο με θετικό πρόσημο (+ 0,33%), ενώ υποχωρούν η ΑLPHA BANK (-0,13%), η ΕUROBANK (-0,03%), η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-0,07%).

Ανοδικά κινούνται οι μετοχές της ΑΝΕΚ (+1,83%), της ΙΝΛΟΤ (+1,55%), της JUMBO (+1,49%), της ΡΕΒΟΙΛ (+1,27%) και της ΑΔΜΗΕ (+1,46%).

Αντίθετα πτώση σημειώνουν οι μετοχές της ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ (-1,98%), της ΚΑΡΕΛΙΑΣ (-1,13%), του ΟΛΘ (-1,22%), της ΔΕΗ (-0,49%) και της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (-0,55%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).

Χρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣεπιτόκια
Keywords
Τυχαία Θέματα