Πληθωρισμός και Fed δίχασαν τις ασιατικές αγορές

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τους επενδυτές να εξετάζουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και να περιμένουν τις αποφάσεις της Federal Reserve.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4% τον Μάιο, το χαμηλότερο σε δύο χρόνια, δίνοντας περιθώριο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα

να σταματήσει και να παραλείψει μια αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei κατέγραψε την πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση με κέρδη, ενώ οι μετοχές της Toyota διαπραγματεύτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών αφού οι μέτοχοι της εταιρείας ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του Akio Toyoda ως προέδρου της σε μια ευρεία υποστήριξη της στρατηγικής του.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας στις ΗΠΑ, ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν νέα υψηλά 13 μηνών κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης. Επί του παρόντος, ο S&P έχει σημειώσει άνοδο περίπου 25% από το χαμηλό του Οκτωβρίου.

Στα μάκρο, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η αδυναμία στην αγορά ακινήτων της Κίνας θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη για την οικονομία για τα επόμενα χρόνια.

«Βλέπουμε επίμονες αδυναμίες στον τομέα των ακινήτων, που σχετίζονται κυρίως με πόλεις χαμηλότερης βαθμίδας και τη χρηματοδότηση ιδιωτικών προγραμματιστών, και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει γρήγορη λύση για αυτές», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs με επικεφαλής τον κινέζο οικονομολόγο Lisheng Wang.

Είπαν ακόμα ότι η αγορά ακινήτων αναμένεται να δει μια «ανάκαμψη σε σχήμα L», που ορίζεται ως απότομες μειώσεις που ακολουθούνται από αργό ρυθμό ανάκαμψης.

Η Morgan Stanley πρόσθεσε ότι εάν τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης δεν υποστηρίξουν τον προβληματικό τομέα, θα οδηγήσει επίσης σε ανησυχίες για δευτερογενή επίδραση στην υπόλοιπη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

«Σε αυτό το σενάριο, η εμπιστοσύνη και οι οικονομικές συνθήκες θα σφίξουν στην Κίνα, κάτι που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Κίνας, αλλά και θα μεταδοθεί αρνητικά στην περιοχή», σημειώνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 1,47%, κλείνοντας στις 33.502,42 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,61% στις 19.408 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,14% στις 3.228,99 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,26% στις 10.984,56 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted ενισχύθηκε 0,13% και έκλεισε στις 17.238,14 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,72% στις 2.619,08 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.161,70 μονάδες, κερδίζοντας 0,32%.

ΑΣΙΑΩκεανίαΑυστραλίαΚίναασιατικές αγορέςιαπωνίαNikkeiKospi
Keywords
Αναζητήσεις
plithorismos-kai-fed-dichasan-tis-asiatikes-agores.htm
Τυχαία Θέματα