Διαμάχη Genco και Γ. Οικονόμου για το διοικητικό συμβούλιο

08:09 2/5/2024 - Πηγή: Reporter

Η Genco Shipping & Trading αντεπιτίθεται στη συνεχιζόμενη μάχη της με τον Έλληνα μεγιστάνα Γιώργο Οικονόμου, λέγοντας ότι ο υποψήφιος του για το διοικητικό συμβούλιο της Genco έχει ιστορικό μείωσης της αξίας των μετόχων και υποαπόδοσης.

Ο Οικονόμου, ο οποίος, μέσω των συνδεδεμένων επενδυτικών του οχημάτων, κατέχει περίπου 5,4% των μετοχών της Genco, κατέθεσε πληρεξούσιο για να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο τον Robert Pons και ζήτησε την απομάκρυνση του προέδρου της Genco James Dolphin,

ο οποίος είναι στο διοικητικό συμβούλιο εδώ και 10 χρόνια.

Ο Pons είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων Spartan Advisors και έχει επίσης διατελέσει μέλος των διοικητικών συμβουλίων περίπου 16 εισηγμένων στο χρηματιστήριο.

Η Genco έχει ήδη παροτρύνει τους μετόχους να απορρίψουν την πρόταση του Οικονόμου και τον υποψήφιό του στο διοικητικό συμβούλιο.

Νωρίτερα, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας δήλωσε ότι ο Οικονόμου επιδιώκει μια στρατηγική που βασίζεται σε ένα σχέδιο επαναγοράς μετοχών και μια προσφορά «αυτοπρομήθειας» με premium, που θα διπλασίαζε την καθαρή μόχλευση της Genco και θα περιόριζε την ικανότητα της εταιρείας να καταβάλλει μερίσματα.

Η Genco ισχυρίζεται, επίσης, ότι ο Οικονόμου είχε «καταστρέψει» την αξία της DryShips για τους μετόχους και ότι η TMS Tankers (του Οικονόμου) μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο και έχει μπει στον κατάλογο της ουκρανικής κυβέρνησης με τους «διεθνείς χορηγούς του πολέμου».

Η Genco προειδοποίησε τους μετόχους για τον Pons και τις συναλλαγές του στις επιχειρήσεις όπου ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Επεσήμανε ότι ο Pons διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου κυρίως σε εταιρείες πολύ μικρής ή πάρα πολύ μικρής κεφαλαιοποίησης, καμία από τις οποίες δεν εμπλέκεται στη ναυτιλία, στα εμπορεύματα, στις κυκλικές επιχειρήσεις ή σε άλλους κλάδους που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της Genco και ότι στις περισσότερες από αυτές τις εταιρείες μειώθηκε η αξία τους ή υποαπέδωσαν, κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η Genco έδειξε ότι η συνολική απόδοση των μετόχων (TSR) έναντι του S&P 500 ήταν -39,6% για τις εταιρείες με τον Pons στο διοικητικό συμβούλιο. Επίσης, από τις 13 εταιρείες που παρουσίασε η Genco, μόνο μία είχε θετική απόδοση στον S&P 500, ενώ όλες οι άλλες ήταν στο κόκκινο.

Η Genco λέει πως, σε αντίθεση με τον Οικονόμου και τον Pons, έχει καταβάλει 18 συνεχόμενα τριμηνιαία μερίσματα, έχει μειώσει το χρέος της κατά 55% από το 2021 και έχει επενδύσει 520 εκατ. δολάρια για την επέκταση και εκσυγχρονισμό του στόλου της από το 2018.

Ο Οικονόμου χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Genco ως «εχθρικές και υπεκφυγές» και υποστηρίζει ότι ο πρόεδρός της, Dolphin, επιδιώκει να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία και το διοικητικό συμβούλιο «γνωρίζει καλύτερα από τους μετόχους της εταιρείας πώς πρέπει να ξοδέψουν τα χρήματά τους».

«Ο Dolphin έχει καλλιεργήσει μια κουλτούρα ενός διοικητικού συμβουλίου που απορρίπτει τις απόψεις των μετόχων και επιδιώκει να έχει ένα διοικητικό συμβούλιο αποτελούμενο από άτομα που είναι υποταγμένα στη θέλησή του, σε αντίθεση με άτομα που θα συμμετάσχουν στη στιβαρή συζήτηση που χρειάζεται ένα καλό διοικητικό συμβούλιο για να διασφαλίσει ότι λαμβάνει σωστές αποφάσεις», ανέφερε ο Οικονόμου τον περασμένο μήνα.

Ο Οικονόμου έχει φέρει διαμάχες και στο διοικητικό συμβούλιο της Performance Shipping, μετά την εξαγορά της, εταιρεία που συνδέεται με την οικογένεια Παληού και την OceanPal. Οι κάτοχοι της Genco θα έχουν τον λόγο στην ετήσια συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μαΐου.

Η Genco συνέστησε και πάλι στους μετόχους να ψηφίσουν υπέρ της επανεκλογής καθενός από τους επτά υποψηφίους της εταιρείας που υπηρετούν σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο και κατά της υποψηφιότητας του Οικονόμου, επιλέγοντας είτε να μην ψηφίσουν είτε να ψηφίσουν κατά της πρότασης του Οικονόμου.

#Genco #Οικονόμου #διοικητικό_συμβούλιο #διαμάχη
Keywords
Αναζητήσεις
diamachi-genco-kai-g-oikonomou-gia-to-dioikitiko-symvoulio.htm
Τυχαία Θέματα