Δούκας στο Reporter: Τρεις βασικές προϋποθέσεις για... αλλαγή στην Αθήνα

Ο Χάρης Δούκας είναι και επίσημα ο νέος δήμαρχος Αθηναίων. Ορκίστηκε και αναλαμβάνει τα ηνία της πρωτεύουσας. Μέσω του Reporter.gr δίνει το στίγμα της θητείας του, σημειώνοντας πως τα επόμενα πέντε χρόνια είναι καθοριστικά, για το αν η Αθήνα θα θωρακιστεί με τα έργα που απαιτούνται για να αντέξει σε ένα τοπίο που αλλάζει.

Σε αποκλειστική του δήλωση

στο Reporter, ο Χάρης Δούκας θέτει τρεις βασικές προϋποθέσεις για να αλλάξει η Αθήνα και να γίνει μία πραγματικά βιώσιμη πόλη.

Αναλυτικά, ο νέος δήμαρχος Αθηναίων σημειώνει:

«Αυτές τις μέρες ξεκινάμε το δύσκολο ταξίδι μας στον δήμο της Αθήνας. Είναι ένα ταξίδι-πρόκληση για τη νέα δημοτική αρχή, γιατί ξέρουμε ότι αυτή η 5ετία είναι κρίσιμη, καθώς θα κριθούν πολλά για την πόλη και τους κατοίκους της. Δεν είναι μία ακόμη δημαρχιακή θητεία. Τα επόμενα χρόνια είναι καθοριστικά για το αν η Αθήνα θα ξεκινήσει να θωρακίζεται με τα έργα που απαιτούνται για να αντέξει σε ένα τοπίο που αλλάζει.

Η κλιματική κρίση δοκιμάζει τις πόλεις, μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτό της ασφάλειας, της στέγης, της ενεργειακής δικαιοσύνης, διογκώνονται και βεβαίως, το μεγάλο θέμα της καθημερινότητας των πολιτών, που ξεκινά από τον κάδο των απορριμμάτων στην πόρτα του σπιτιού μας, φτάνει στους δημόσιους χώρους και την πρόσβαση στο αστικό πράσινο μέχρι τα σχολεία των παιδιών.

Οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι, ακούν συχνά την ατζέντα των προβλημάτων, και ακόμα συχνότερα ακούν υποσχέσεις για τη λύση τους. Εμείς, όπως και προεκλογικά, δεν εμφανιστήκαμε ως οι μάγοι με το μαγικό ραβδί που θα κάνουμε το θαύμα. Είπαμε όμως, και αυτό θα είναι η πεμπτουσία της δράσης μας, ότι για να αλλάξει σελίδα η Αθήνα, υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις:

Η πρώτη: Απαρέγκλιτος κανόνας, είναι όλες οι δράσεις να συντείνουν σε μια καθαρότερη περιβαλλοντικά πόλη. Αυτό σημαίνει γενναίες ενεργειακές παρεμβάσεις, σημαίνει σημαντική αύξηση του πρασίνου, σημαίνει περιορισμούς στη χρήση του αυτοκινήτου προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης. Αυτός ο κανόνας θα διέπει όλες τις δράσεις της δημοτικής αρχής, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς, και όλα τα σχετικά έργα θα βρίσκονται σταθερά στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας.

Η δεύτερη: Ένα νέο μοντέλο διοίκησης του δήμου, που θα τον καθιστά πιο αποτελεσματικό. Ήδη δώσαμε το πρώτο δείγμα γραφής, αναθέτοντας και στους 26 δημοτικούς συμβούλους της παράταξης μας (είτε ως αντιδήμαρχοι, είτε ως εντεταλμένοι σύμβουλοι), συγκεκριμένη ατζέντα αρμοδιοτήτων. Όλοι οι τομείς δράσεις του δήμου έχουν ονοματεπώνυμο. Ένας αιρετός θα έχει καθήκον σε καθημερινή βάση, να έχει μια πλήρη καταγραφή των προβλημάτων, να αντιμετωπίζει άμεσα τα προβλήματα της καθημερινότητας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και βεβαίως να σχεδιάζει και να δρομολογεί παρεμβάσεις μεγαλύτερης εμβέλειας.

Η τρίτη: Μια νέα σχέση του δήμου με τον πολίτη που θα διέπεται από την αρχή: καμία απόφαση ερήμην του. Όλες οι σημαντικές αποφάσεις θα παίρνονται μετά από δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες. Στόχος μας οι πολίτες να είναι παρόντες στο νέο γίγνεσθαι της Αθήνας.

Με αυτές τις σκέψεις, ξεκινάμε τη δημαρχιακή μας θητεία, προσδοκώντας ότι η ισχυρή βούλησης μας, η γνώση μας και η προσήλωση μας στην πόλη, θα δρομολογήσουν τις αλλαγές που απαιτούνται».

#Δούκας #δήμαρχος_Αθήνας #ΣΤΟΧΟΙ #ΑΛΛΑΓΕΣ_ΣΤΗΝ_ΑΘΗΝΑ
Keywords
Αναζητήσεις
doukas-sto-reporter-treis-vasikes-proypotheseis-gia-allagi-stin-athina.htm
Τυχαία Θέματα