Δύσκολο το 2024 για την Apple- Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει

10:29 7/4/2024 - Πηγή: Reporter

Μέχρι στιγμής, η Apple δεν τα πηγαίνει και πολύ καλά, για το 2024. Στην πραγματικότητα, τα προβλήματά της συνεχίζουν να συσσωρεύονται. Ο τεχνολογικός κολοσσός είδε τις πωλήσεις του iPhone να καταρρέουν σε βασικές αγορές, εγκατέλειψε ένα project δεκαετίας και αντιμετωπίζει μια τεράστια αντιμονοπωλιακή αγωγή.

Η Apple φέρεται, επίσης, να μειώνει το

προσωπικό της κατά περισσότερα από 600 άτομα, μετά την αναστολή δύο σημαντικών έργων. Η εταιρεία έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις μαζικές απολύσεις που σαρώνουν την τεχνολογική βιομηχανία, όμως οι πρόσφατες περικοπές θέσεων αποτελούν το τρίτο κύμα απολύσεων της Apple για φέτος. Η εταιρεία εξακολουθεί, ωστόσο, να έχει τους οπαδούς της και κυνηγά τη «μάχη», όσον αφορά την αντιμονοπωλιακή αγωγή.

Όμως, ως αποτέλεσμα των «δεινών» της, η εταιρεία αντιμετωπίζει έντονο έλεγχο από πολλές πλευρές. Οι καταναλωτές ανησυχούν πως ίσως το iPhone θα μπορούσε να εξελιχθεί αρνητικά, ενώ και η Wall Street γίνεται νευρική, με τη μετοχή της Apple να έχει υποχωρήσει κατά περίπου 12%, φέτος. Καθώς οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της εταιρείας αυξάνονται, ακολουθεί μια σύνοψη της «φρικτής» χρονιάς της Apple.

Πονοκέφαλος η Κίνα

Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, η μετοχή της Apple υπέστη δύο υποβαθμίσεις μέσα σε μία εβδομάδα από τους αναλυτές της Piper Sandler και της Barclays. Και οι δύο υποβαθμίσεις αναφέρθηκαν σε ανησυχίες σχετικά με τις πωλήσεις του iPhone στην Κίνα, μία από τις μεγαλύτερες αγορές της Apple.

Οι αναλυτές της Barclays χαρακτήρισαν τις πωλήσεις του iPhone 15 στην Κίνα υποτονικές, ενώ οι αναλυτές της Piper Sandler έκαναν λόγο για ένα «επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον» στη χώρα.

Το νέο iPhone 15 της Apple δεν πούλησε τόσο καλά όσο ο προκάτοχός του στην Κίνα, εν μέσω έντονου τοπικού ανταγωνισμού από την κινεζική ανταγωνίστρια Huawei. Οι σχέσεις της Apple με την κινεζική κυβέρνηση ήταν, επίσης, τεταμένες, αφού αξιωματούχοι άρχισαν να περιορίζουν τη χρήση των iPhone στη χώρα.

Τέλος στο project με τα αυτοκίνητα

Τον Φεβρουάριο, η Apple εγκατέλειψε τελικά το δεκαετές σχέδιό της για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Τα στελέχη της Apple Jeff Williams και Kevin Lynch είπαν σε περίπου 2.000 υπαλλήλους που εργάζονταν στην ομάδα EV ότι το αυτοκίνητο καταργείται στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε το Bloomberg. Κάποιοι εργαζόμενοι μετακινήθηκαν για να επικεντρωθούν στις προσπάθειες της εταιρείας στον τομέα της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης, ενώ άλλοι θα απολύονταν, ανέφερε το δημοσίευμα.

Ρυθμιστικός έλεγχος

Τον Μάρτιο, η Apple τιμωρήθηκε με πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού κατηγορήθηκε για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Apple περιόριζε τους προγραμματιστές εφαρμογών από το να ενημερώνουν τους χρήστες για άλλες, φθηνότερες υπηρεσίες streaming μουσικής.

Η Apple ανέφερε, σε δελτίο τύπου, ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, χτυπώντας την ανταγωνίστρια Spotify και υποστηρίζοντας ότι ήταν ο «μεγαλύτερος ωφελημένος» από την απόφαση.

Λίγες εβδομάδες μετά την επιβολή του προστίμου, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άσκησε αγωγή κατά της Apple, κατηγορώντας την εταιρεία ότι χρησιμοποιούσε παράνομες συμπεριφορές κατά του ανταγωνισμού στην αγορά των smartphones, για να επιτύχει την κυριαρχία του iPhone. Η αγωγή υποστήριζε ότι η τακτική της Apple περιόριζε την επιτυχία άλλων εταιρειών.

Εκπρόσωποι της Apple δήλωσαν στο Business Insider ότι η εταιρεία σκοπεύει να «υπερασπιστεί σθεναρά» τα συμφέροντά της.

Ανησυχίες στη Wall Street

Η μετοχή της εταιρείας έχει χάσει περίπου 12% φέτος, με τους αναλυτές να ανησυχούν ότι η Apple χάνει την προσήλωσή της και μένει πίσω από τον ανταγωνισμό στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η εταιρεία προχωράει πιο αργά στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης σε σχέση με ορισμένους από τους βασικούς ανταγωνιστές της, προκαλώντας ανησυχίες στους ενδιαφερόμενους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, προσπαθεί να καθησυχάσει τους μετόχους, σημειώνοντας ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία καινοτόμου AI.

Απολύσεις

Οι απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων στην Καλιφόρνια προκαλούν φυσικά, τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Αν και η Apple δεν έχει απολύσει τόσους εργαζόμενους όσους οι ανταγωνιστές της και φαίνεται να διατηρεί, ακόμα, ένα υγιές εργατικό δυναμικό, θα μπορούσε να το κάνει μελλοντικά, καθώς αντιμετωπίζει μια χρονιά που μέχρι τώρα έχει φανεί πολύ δύσκολη.

#Apple #δυσκολίες #απολύσεις #μετοχή #απώλειες
Keywords
Αναζητήσεις
dyskolo-to-2024-gia-tin-apple--ta-provlimata-pou-antimetopizei.htm
Τυχαία Θέματα
Δύσκολο, 2024, Apple-,dyskolo, 2024, Apple-