ΕΕ: Εξετάζει την αναστολή του προγράμματος επιβράβευσης του TikTok Lite

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί να αναστείλει τη λειτουργία του νέου προγράμματος ανταμοιβών της εφαρμογής TikTok Lite της ομώνυμης πλατφόρμας, μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να κερδίζουν πόντους, κάνοντας like σε περιεχόμενο ή προσκαλώντας φίλους στην εφαρμογή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, ανακοίνωσε, τη Δευτέρα (22/4), ότι η TikTok έχει 24 ώρες για να υποβάλει έκθεση αξιολόγησης κινδύνου για το TikTok Lite και σε διαφορετική περίπτωση, θα αντιμετωπίσει πρόστιμα. Η εταιρεία

έλαβε προθεσμία έως τις 3 Μαΐου για να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι ανησυχεί για το «Πρόγραμμα εργασιών και ανταμοιβής» του TikTok Lite, καθώς ξεκίνησε «χωρίς επιμελή αξιολόγηση των κινδύνων που συνεπάγεται, ιδίως όσων σχετίζονται με την εθιστική επίδραση των πλατφορμών». Πιστεύεται ότι τα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο, καθώς δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί επαλήθευσης της ηλικίας στο TikTok, σύμφωνα με την ΕΕ.

Η έρευνα αποτελεί τη δεύτερη επίσημη διαδικασία που κινεί η ΕΕ κατά της εταιρείας. Τον Φεβρουάριο, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι διερευνούσε το κατά πόσον η TikTok είχε παραβιάσει κανόνες σχετικά με την προστασία των ανηλίκων, τη διαφάνεια της διαφήμισης και τη διαχείριση κινδύνου όσον αφορά τον εθιστικό σχεδιασμό της πλατφόρμας και το επιβλαβές περιεχόμενο.

«Σύμφωνα με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν την ευθύνη να αξιολογούν και να αντιμετωπίζουν κάθε πιθανό κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι χρήστες τους», ανέφερε η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ, Margrethe Vestager. «Έτσι, η Επιτροπή άνοιξε υπόθεση συμμόρφωσης που καλεί την TikTok να υποβάλει αξιολόγηση και να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προστατεύει τους χρήστες της από πιθανούς κινδύνους στην πλατφόρμα της», πρόσθεσε.

Τι είναι το TikTok Lite;

Το TikTok Lite, το οποίο κυκλοφόρησε στη Γαλλία και την Ισπανία αυτόν τον μήνα, είναι μια νέα εφαρμογή που απευθύνεται σε χρήστες ηλικίας 18 ετών και άνω.

Το πρόγραμμα ανταμοιβών της εφαρμογής επιτρέπει στους χρήστες να κερδίζουν πόντους κατά την εκτέλεση ορισμένων εργασιών, όπως η παρακολούθηση βίντεο ή η παρακολούθηση συγκεκριμένων δημιουργών. Οι πόντοι αυτοί μπορούν στη συνέχεια να μετατραπούν σε ανταμοιβές, όπως δωροκάρτες ή κουπόνια Amazon.

Σύμφωνα με τους όρους του σαρωτικού νόμου της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες, οι εταιρείες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες χαρακτηρίζονται ως πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και πρέπει να συμμορφώνονται με αυστηρούς κανόνες για την καταπολέμηση του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου στις πλατφόρμες τους.

«Οι ατελείωτες ροές σύντομων και γρήγορων βίντεο θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως διασκέδαση, όμως εκθέτουν τα παιδιά μας σε κινδύνους εθισμού, άγχους, κατάθλιψης, διατροφικών διαταραχών, διάσπασης προσοχής», δήλωσε ο επικεφαλής Βιομηχανίας της Επιτροπής, Thierry Breton.

«Με την πρώτη υπόθεση, μη συμμόρφωσης με την DSA, κατά της TikTok να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η εταιρεία λάνσαρε το TikTok Lite, το οποίο ανταμείβει οικονομικά τον επιπλέον χρόνο οθόνης. Υποψιαζόμαστε ότι το TikTok «Lite» θα μπορούσε να είναι το ίδιο τοξικό και εθιστικό με τα τσιγάρα «light»», δήλωσε ο Breton.

«Εάν η TikTok δεν παράσχει πειστικές αποδείξεις για την ασφάλειά της, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα, είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τα προσωρινά μέτρα της DSA, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της λειτουργίας του TikTok Lite, το οποίο υποψιαζόμαστε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει εθισμό».

#ΕΕ #Ευρωπαική_Επιτροπή #TIKTOK_LITE #πρόγραμμα_επιβράβευσης #αναστολή #έρευνα
Keywords
Αναζητήσεις
ee-exetazei-tin-anastoli-tou-programmatos-epivravefsis-tou-tiktok-lite.htm
Τυχαία Θέματα