ΕΕ: Θωρακίζεται απέναντι στη Ρωσία, για να διασφαλίσει ειρήνη

Τη λογική του... δόγματος Καίσαρα "προετοιμαζόμαστε για πόλεμο, ώστε να διασφαλίσουμε την ειρήνη", επιλέγει η ΕΕ. Η Ρωσία μίλησε ανοιχτά για πόλεμο με τη Δύση την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν κοινό βηματισμό για την αμυντική θωράκιση του μπλοκ.

Μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία

βρίσκεται «σε κατάσταση πολέμου», λόγω της εμπλοκής της Δύσης στο ουκρανικό.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν η ΕΕ είναι έτοιμη και προετοιμασμένη για πόλεμο μετά τις δηλώσεις του Κρεμλίνου, ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει ότι πρόκειται για «εισβολή πλήρους κλίμακας, με άλλα λόγια πόλεμος. Πρόκειται για πόλεμο επιθετικότητας που ξεκίνησε από την Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας».

Προσέθεσε ότι αυτό δείχνει ότι η ΕΕ πράττει σωστά που εργάζεται για την ενίσχυση και την βελτίωση της αμυντικής ετοιμότητας της ΕΕ. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θέλω να σπείρουμε αγωνία στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Από την άλλη, πρέπει να είμαστε σαφείς και να πούμε στους πολίτες της ΕΕ, ότι εάν θέλουμε ειρήνη και θέλουμε ειρήνη, εάν θέλουμε ασφάλεια και σταθερότητα, είναι σημαντικό να βελτιώσουμε την αμυντική μας ικανότητα και να οικοδομήσουμε μια αληθινή ΕΕ σε σχέση με την άμυνα» προσέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας στην ίδια ερώτηση τόνισε ότι « η Ρωσία είναι σε πόλεμο με την Ουκρανία από το 2022 και η σημερινή δήλωση αποδεικνύει ότι το Κρεμλίνο πρόδωσε τον ρωσικό λαό τα τελευταία δύο χρόνια κρύβοντας τα γεγονότα και αρνούμενοι ότι είναι σε πόλεμο».

Πάντως, η ΕΕ δεν έχει βρει ακόμα κοινό βηματισμό για το πώς θα ενισχύσει την Άμυνά της.

Μετά την πρώτη συζήτηση σχετικά με την πιθανή έκδοση κοινού χρέους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών αναγκών, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η συζήτηση είναι «στην αρχή της».

Η πρόταση για ευρωομόλογο δίχασε, αλλά υπάρχει τουλάχιστον ομοφωνία στο ότι πρέπει να υπάρξει αμυντική θωράκιση. Απλά ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί το πώς θα επιτευχθεί. Ένα βήμα είναι να μην υπολογίζονται οι αμυντικές δαπάνες στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Οι ηγέτες συμφώνησαν πάντως να προχωρήσουν με την αξιοποίηση απροσδόκητων κερδών σε κατασχεθέντα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσουν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου πιθανώς του στρατού της.

Ανησυχία για επέκταση των εχθροπραξιών

Η ανησυχία για επέκταση των εχθροπραξιών, πάντως, εντείνεται, με κορυφαίο Γερμανό αξιωματούχο να εκτιμά πως η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ευρώπη τα αμέσως επόμενα χρόνια, ίσως το 2026.

Κι αυτό γιατί η παραγωγή όπλων έχει εντατικοποιηθεί στη Ρωσία σε τέτοιο βαθμό ώστε θα μπορούσε να διπλασιάσει τη στρατιωτική της ισχύ σε πέντε χρόνια, κυρίως στα συμβατικά όπλα. Αυτή είναι η εκτίμηση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγουν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είναι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζεται εντατικά για μία μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με το ΝΑΤΟ. Αυτό δείχνει, για παράδειγμα, η αναδιάρθρωση του ρωσικού στρατού, οι μετακινήσεις στρατευμάτων και η ανάπτυξη πυραύλων στα δυτικά της Ρωσίας. Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια επίθεση σε έδαφος του ΝΑΤΟ το 2026 δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι κάτι αποδυναμώθηκε στον πόλεμο, αλλά η εκτίμηση των Γερμανών ταυτίζεται με την αγωνία των Βαλτικών χωρών. Στη Λιθουανία, για παράδειγμα, εκτιμούν ότι η Μόσχα ακολουθεί μια διπλή στρατηγική αφενός πόλεμος στην Ουκρανία και αφετέρου προετοιμασία για μια μακροχρόνια αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα Βερολίνο και Παρίσι ανακοίνωναν συμφωνία για την από κοινού κατασκευή άρματος μάχης νέας γενιάς. Η γαλλογερμανική εταιρεία θα έχει παράρτημα και στην Ουκρανία.

#Μισέλ #ΕΕ #Ρωσία #πόλεμος #Δύση
Keywords
Αναζητήσεις
ee-pros-rosia-enischyoume-tin-amyna-epeidi-theloume-eirini.htm
Τυχαία Θέματα