Ελεγχόμενο profit taking στο Χρηματιστήριο αναμένοντας την ΕΚΤ

Με απώλειες ξεκινάει τη σημερινή (15/6) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, που πραγματοποιεί μια «στάση» μετά τα πολυήμερα ρεκόρ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,55% στις 1.266,23 και ο τζίρος ανέρχεται στα 11,13 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE διολισθαίνει κατά 0,17% στις 3.087,11 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κινείται στην ίδια κατεύθυνση κατά 0,16% στις 1.027,21 μονάδες.

Με αργά και σταθερά «βήματα» συνεχίστηκε χθες το ανοδικό σερί της Λεωφόρου

Αθηνών, ολοκληρώνοντας αισίως την όγδοη διαδοχική συνεδρίαση κερδών. Εντός του Ιουνίου, το Χ.Α. μετράει μόνο θετικά πρόσημα, με εξαίρεση την πρώτη συνεδρίαση του μήνα πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Με τα κέρδη να ξεπερνούν πλέον το 36% από τις αρχές του 2023, είναι επόμενο το επενδυτικό κοινό να επιθυμεί να ρευστοποιήσει ένα μέρος αυτών.

Πέρα όμως από αυτό, καθοριστικό ρόλο στη σημερινή συνεδρίαση θα παίξουν και οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια. Υπενθυμίζεται ότι η Fed χθες το βράδυ μπορεί να «πάγωσε» τα επιτόκια στο 5%-5,25%, μετά από 11 σερί αυξήσεις, ωστόσο, ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, προανήγγειλε δύο νέες παρεμβάσεις για τους επόμενους μήνες.

Σήμερα τη «σκυτάλη» παίρνει η EKT, που αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αναπροσαρμόζοντας στο 3,5% το επιτόκιο καταθέσεων και στο 4% το βασικό επιτόκιο, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και μια νέα παρέμβαση τον Ιούλιο.

Σε κάθε περίπτωση όμως η ελληνική αγορά έχει τα απαραίτητα στηρίγματά αφού από τη μία το στέρεο πολιτικό κλίμα, που έχει δημιουργήσει βεβαιότητα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο έτος και από την άλλη, τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, τα επιχειρηματικά deals και τα μηνύματα των διεθνών οίκων για την ελληνική οικονομία, συνθέτουν ένα ασφαλές πλέγμα.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Μικτές τάσεις επικράτησαν την Τετάρτη (14/6) στη Wall Street, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διέκοψε μεν την «εκστρατεία» των αυξήσεων επιτοκίων, ενώ μεταξύ άλλων έκανε λόγο για πρόοδο ως προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Οι αγορές της Ασίες κινήθηκαν επί το πλείστον ανοδικά την Πέμπτη, ενώ οι ευρωαγορές στο άνοιγμα της συνεδρίασης καταγράφουν μικρές απώλειες αναμένοντας την ΕΚΤ.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές η ΑLPHA BANK διολισθαίνει κατά 0,13%, η ΕΤΕ (-0,33%), η ΕUROBANK (-0,26%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-0,60%).

Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΑΒΑΞ (+2,68%), της ΑΝΕΚ (+2,70%), ΙΝΛΟΤ (+2,29%), ΟΛΘ (+0,82%) και ΣΑΡΑΝΤΗΣ (+4,66%).

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται οι μετοχές της COCA COLA (-1,23%), της ΚΑΡΕΛΙΑΣ (-2,86%), του ΟΠΑΠ (-0,42%), των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ (-1,15%) και της ΡΕΒΟΙΛ (-3,14%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).

PROFIT TAKINGΧρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός Δείκτηςμετοχές
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελεγχόμενο, Χρηματιστήριο, ΕΚΤ,elegchomeno, chrimatistirio, ekt