ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για την έκπτωση και διορθώσεις στο Ε9

10:03 1/3/2024 - Πηγή: Reporter

Τη δυνατότητα να μειώσουν τον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έχουν όσοι και όσες «προκάνουν» να καταθέσουν τη σχετική αίτηση για τις ασφαλισμένες κατοικίες. Ειδικότερα, το βράδυ της Παρασκευής λήγει η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες με ασφαλιστήρια συμβόλαια για το 2023 για τις κατοικίες τους, για να αιτηθούν έκπτωση στο φόρο έως 10%.

Υπενθυμίζεται ότι για φέτος, προϋπόθεση για να λάβουν οι ιδιοκτήτες την έκπτωση, είναι να υπάρχει πλήρης ασφάλιση των ακινήτων για τουλάχιστον 900 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ

από την επόμενη χρονιά θα ισχύσει το όριο των 1000 ευρώ.

Το ποσοστό μείωσης είναι κλιμακούμενο ανάλογα με τη διάρκεια ασφάλισης και για ολόκληρο το έτος ανέρχεται σε 10%, για 9 μήνες 7,5%, για έξι μήνες 5% και για τρεις μήνες 2,5%, ενώ δεν παρέχεται μείωση για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών.

Όταν υπάρχει, σε ασφαλισμένη κατοικία, ο φορολογούμενος που στο όνομα του έχει εκδοθεί το συμβόλαιο θα πρέπει να δηλώσει τους ΑΦΜ των υπολοίπων συνιδιοκτητών, οι οποίοι με τη σειρά τους, αφού ειδοποιηθούν από την ΑΑΔΕ, θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση, συσχετίζοντας το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την κατοικία. Σε περίπτωση πολυκατοικιών με ένα συμβόλαιο για όλα τα διαμερίσματα, ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να δηλώσει στην πλατφόρμα όλους τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, κάνοντας αυτή τη διαδικασία ξεχωριστά για τον καθένα, ενώ όταν το συμβόλαιο δεν εμφανίζεται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ή δεν αναφέρονται όλες οι καλύψεις για φυσικές καταστροφές ή τα στοιχεία είναι λανθασμένα, ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία για να αποστείλει το συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ ή να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.

Οι διορθώσεις στο Ε9

Στο μεταξύ, την προσεχή Παρασκευή, 8 Μαρτίου, λήγει η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες, για διορθώσεις λαθών, παραλείψεων κτλ στο Ε9.

Μάλιστα, καθώς τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν νωρίτερα, οι φορολογούμενοι που θέλουν να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν ακίνητα ή να διορθώσουν την περιουσιακή τους εικόνα άμεσα, πρέπει να υποβάλουν το Ε9 έως τις 8 Μαρτίου 2024 και όχι έως και 31 Μαρτίου, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις αυτές βασίζεται η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Δηλαδή, θα πρέπει να καταγραφούν αγορές ακινήτων ή γονικές παροχές, δωρεές ή κληρονομιές. Σημειώνεται ότι τα λάθη που αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ έχουν να κάνουν με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα, καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

Να σημειωθεί ότι για τυχόν διορθώσεις στοιχείων από το 2013 θα πρέπει, υποχρεωτικά, να αναγραφεί ο αριθμός παροχής ρεύματος σε κτίσματα με πλήρη κυριότητα ή επικαρπία, ενώ από το 2014 και μετά, ανάλογα με το είδος της μεταβολής, θα πρέπει να συμπληρωθούν υποχρεωτικά τα στοιχεία συμβολαίων, όπως ο αριθμός και η ημερομηνία συμβολαίου και ο ΑΦΜ συμβολαιογράφου. Οι φορολογούμενοι, μετά την ολοκλήρωση των διορθώσεων της περιουσιακής τους κατάστασης και πριν προχωρήσουν σε οριστική υποβολή της δήλωσης, θα πρέπει να ελέγξουν το πώς έχει διαμορφωθεί η εικόνα στο Ε9, μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

Γιώργος Αλεξάκης

#ΕΝΦΙΑ #έκπτωση #ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ_Ε9 #προθεσμία
Keywords
Αναζητήσεις
enfia-telos-chronou-gia-tin-ekptosi-kai-diorthoseis-sto-e9.htm
Τυχαία Θέματα