Επιφυλακτικοί οι ξένοι για τη νέα συμφωνία

Αν και οι πολιτικοί όπως φαίνεται υποδέχθηκαν θετικά τη νέα συμφωνία της ευρωζώνης, όπως θετική ήταν και η πρώτη αντίδραση των αγορών, αλλά και του ευρωπαϊκού νομίσματος, ωστόσο η έλλειψη σημαντικών και κρίσιμων λεπτομερειών κάνει τους οικονομολόγους και τους αναλυτές να είναι προς το παρόν επιφυλακτικοί και να ζητούν πιο καθαρή εικόνα από τις Αρχές.Οπως άλλωστε επεσήμανε και η επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, η απόφαση της ευρωζώνης ήταν θετική,
όμως χρειάζονται να υπάρξουν περαιτέρω λεπτομέρειες, κυρίως γύρω από το διευρυμένο EFSF. Οι αναλυτές, λοιπόν, όπως και οι οικονομολόγοι, περιμένουν να δουν περαιτέρω λεπτομέρειες στο πώς θα γίνει η μόχλευση του ΕFSF καθώς και το σχέδιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ελληνική διάσωση, ενώ τονίζουν και την ανησυχία τους πως υπάρχει περίπτωση να μην αρκεί το κούρεμα που αποφασίσθηκε για την Ελλάδα και να μην επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους το 2020 κι έτσι να οδηγηθεί η χώρα σε ένα νέο κούρεμα αργότερα στο μέλλον.

Citigroup
Σύμφωνα με τη Citigroup, τα ανοιχτά ερωτήματα που αφήνει το νέο πακέτο της ευρωζώνης είναι πολλά και παρ’ όλο που κατάφερε να καλύπτει πολλές πτυχές της κρίσης χρέους, πολλές λεπτομέρειες λείπουν και μπορεί στο μέλλον να βάλουν σημαντικές τρικλοποδιές. Οπως προβλέπει η Citi, ο καθησυχασμός των αγορών θα είναι λοιπόν προσωρινός και η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αναλάβει μεγαλύτερο και πιο ενεργό ρόλο.

Οπως υποστηρίζει η αμερικανική τράπεζα, τα μέτρα για την Ελλάδα δεν αναμένεται να φέρουν τη χώρα και πάλι πίσω σε μία βιώσιμη δημοσιονομική οδό, κι έτσι θα υπάρξουν πιθανότατα πιέσεις για περαιτέρω κούρεμα, γεγονός που θα προκαλέσει τεράστιες αναταραχές στις αγορές.

JPMorgan
Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες εάν κάθε μία από τις πτυχές-κλειδιά του πακέτου θα αποδώσουν, όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της JPMorgan, κ. Μάλκομ Μπαρ.

Ο διεθνής οίκος, πάντως, αναρωτιέται αν το κούρεμα του 50% των ελληνικών ομολόγων για τον ιδιωτικό τομέα αρκεί για να κάνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αφού όπως εκτιμά, οι προβλέψεις για το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 είναι αρκετά αισιόδοξες.

Σύμφωνα με την JPMorgan, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα πως ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας θα παραμείνει κοντά στο 190% το 2020 και μπορεί να χρειαστεί και άλλο κούρεμα στο οποίο θα συμμετέχει και ο δημόσιος τομέας, εκτός εάν η Ελλάδα επιταχύνει μέσα στα επέμενα δέκα χρόνια τη διαδικασία τη οικονομικής ανάπτυξης με συνεχή πλεονάσματα της τάξεως του 4%.

Royal Bank of Scotland
Ενα από τα θέματα-κλειδιά τα οποία χρειάζεται να ξεκαθαριστούν είναι η δομή του σχεδίου το οποίο θα βοηθήσει στη μόχλευση του EFSF, όπως τονίζει ο κ. Ζακ Κεγιού, οικονομολόγος για την Ευρώπη στη Royal Bank of Scotland. Οπως προσθέτει, ανησυχεί πολύ με το ποια ακριβώς θα είναι η δομή πίσω από το SPV, το όχημα δηλαδή που θα στηθεί με κεφάλαια από το EFSF, τα funds κρατικού πλούτου (π.χ. Κίνα, Βραζιλία) και το ΔΝΤ, το οποίο αποτελεί μία από τις επιλογές μόχλευσης του τα
Keywords
Τυχαία Θέματα