Εργαλειοθήκη για την απομυθοποίηση των ψεύτικων ειδήσεων στην ιστορία

13:29 2/4/2024 - Πηγή: Reporter

Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέπτυξαν ένα νέο εργαλείο για να προετοιμάσουν τους νέους να αξιολογήσουν περιεχόμενο στο διαδίκτυο και στα μέσα ενημέρωσης, να εντοπίσουν ιστορικές στρεβλώσεις και να σκεφτούν κριτικά το περιεχόμενο που συναντούν.

Η «Εργαλειοθήκη για Μαθήματα Ιστορίας: Απομυθοποίηση ψεύτικων ειδήσεων και ενθάρρυνση της κριτικής σκέψης», περιλαμβάνει 11 διαδικτυακές δραστηριότητες που βοηθούν τους μαθητές να αναλύσουν διαφορετικά θέματα, γεγονότα, φιγούρες και διαδικασίες μέσω ιστορικών πηγών και μιας προσέγγισης πολλαπλών προοπτικών.

Το εργαλείο συνοδεύεται

από ένα δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την πρακτική χρήση του στις τάξεις. Θα είναι διαθέσιμο στο ευρύτερο κοινό το φθινόπωρο του 2024.

Η εργαλειοθήκη θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Καινοτομίας HISTOLAB στην Εκπαίδευση της Ιστορίας που θα πραγματοποιηθούν στα κεντρικά γραφεία του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο από τις 3 έως τις 5 Απριλίου.

Το συνέδριο που είναι αφιερωμένο στην Εκπαίδευση της Ιστορίας θα συγκεντρώσει πάνω από 150 επαγγελματίες από ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν αξιόλογες πρωτοβουλίες και νέες πρακτικές στην έρευνα, τον ακαδημαϊκό χώρο και τη διδασκαλία της ιστορίας.

Αυτές οι καινοτομίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών προσεγγίσεων, από την κατανόηση ιστορικών αφηγήσεων μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έως τη διδασκαλία για ολοκληρωτικά καθεστώτα χρησιμοποιώντας αρχιτεκτονική.

Οι Ημέρες Καινοτομίας θα προσφέρουν επίσης 9 πρακτικά εργαστήρια, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να ανακαλύψουν πώς η διδασκαλία μπορεί να έρθει πιο κοντά στους νέους, π.χ. χρησιμοποιώντας το LEGO για να διδάξουν τη δημοκρατία ή το μέσο του ποδοσφαίρου για τη διδασκαλία της ιστορίας.

Οι επιλεγμένες πρωτοβουλίες διερευνούν τα ζητήματα των περιθωριοποιημένων φωνών στην ιστορία.

Οι νέοι διαγωνιζόμενοι που προέρχονται από την Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Σερβία και την Τουρκία θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Καινοτομίας στην Ιστορική Εκπαίδευση είναι μια ετήσια εκδήλωση που εστιάζει στο μέλλον της διδασκαλίας της ιστορίας. Το κοινό έργο HISTOLAB συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το HISTOLAB καλύπτει και τα 46 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

#HISTOLAB #Συμβούλιο_της_Ευρώπης #στρεβλώσεις #Fake_News
Keywords
Τυχαία Θέματα