Ερυθρός Σταυρός: Η κατάσταση στη Γάζα θα γίνει σύντομα ανεξέλεγκτη

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι πολύ σύντομα ανεξέλεγκτη, σημείωσε σήμερα (12/10) η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), δίνοντας έμφαση στο ότι τα καύσιμα που διαθέτει η περιοχή προκειμένου να λειτουργήσουν οι γεννήτριες ίσως εξαντληθούν σε μερικές ώρες.

Ενδεικτικά, ο Φραμπρίτσιο Καρμπόνι περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, σημείωσε

κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι «από όσα έχουμε καταλάβει υπάρχουν ακόμη καύσιμα – αλλά πιθανόν μόνο για μερικές ώρες-- ώστε να λειτουργούν οι γεννήτριες, περιλαμβανομένων των γεννητριών στα νοσοκομεία».

Εξαντλούνται και οι προμήθειες

Ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ έδωσε έμφαση στη σημασία να μπορέσει να διανεμηθεί με ασφάλεια η ανθρωπιστική βοήθεια που βρίσκεται ήδη μέσα στη Γάζα. Σημείωσε επίσης ότι οι προμήθειες που υπάρχουν στον θύλακα εξαντλούνται.

«Οι συνθήκες ασφαλείας δεν μας επιτρέπουν να μετακινούμαστε ελεύθερα», εξήγησε ο Καρμπόνι. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή, αν υπάρξει συμφωνία (για την εγγύηση της ασφάλειας των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες), θα την εμπιστευθούμε», δήλωσε.

Απαραίτητο να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος

Ο ίδιος επέμεινε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος ώστε να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα είδη πρώτης ανάγκης, ιατρικά εφόδια και καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του ότι «χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία», τονίζοντας ότι ήδη η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι δύσκολη. «Κανένας γονέας δεν θέλει να είναι αναγκασμένος να δίνει βρόμικο νερό σε ένα παιδί που διψά», σημείωσε.

Ερυθρός ΣταυρόςΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα