Εθελοντική μετακύλιση των ομολόγων ο όρος της Γερμανίας για επιπλέον βοήθεια

11:51 9/6/2011 - Πηγή: Reporter
(upd) Tην εθελοντική μετακύλιση των ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες έθεσε ως όρο η Γερμανία για την καταβολή επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 90 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης το γαλλικό πρακτορείο.
Ο όρος αυτός που αποσαφήνισε η Γερμανία ουσιαστικά προβλέπει την απομάκρυνση των ελληνικών τραπεζών
από τη διεκδίκηση αποζημίωσης των κεφαλαίων τους για επτά χρόνια και αφορά ένα σχέδιο, σύμφωνα με την "Πρωτοβουλία της Βιέννης", δηλαδή την αντικατάσταση των ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2012-2014 με νέα, μεγαλύτερης διάρκειας, ομόλογα, με υψηλότερο ενδεχομένως κουπόνι και παράλληλα μία νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, πιθανώς μέσω του προσωρινού μηχανισμού ευρω-στήριξης (EFSF), ώστε στις αγορές να μην θεωρηθεί ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα ρευστότητας και να μην προκληθεί «πιστωτικό επεισόδιο».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το συνολικό όφελος από τη συμμετοχή ιδιωτών θα μπορούσε να ανέλθει έως και τα 30 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει αυτό το ποσό σε επτά χρόνια, αντί μέσα στην περίοδο 2012-2014, ανάλογα με τη συμφωνία που θα υπάρξει.

Σημειώνεται ότι προ ολίγων ημερών ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ ενέκρινε το rollover των ελληνικών ομολόγων προτείνοντας στους επενδυτές: "Aντικαταστείστε τα παλιά ομόλογα με νέα".

Ναι των βουελυτών στη νέα στήριξη

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ έχει ανέλαβε χθεςτο δύσκολο έργο να πείσει τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) και Φιλελεύθερους (FDP) βουλευτές για την ανάγκη νέας οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα, ενώ σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Σόιμπλε ενημέρωσαν το κοινό των βουλευτών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού για τις εξελίξεις στο ζήτημα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με δηλώσεις κάποιων βουλευτών, τις οποίες και επικαλείται το Bloomberg, ο Σόιμπλε έκανε λόγο για ανάγκες χρηματοδότησης που μπορεί να φτάνουν και τα 90 δισ. ευρώ μέχρι το 2014. Όπως αναφέρει το πρακτορείο έπειτα από "μαραθώνιες" συζητήσεις οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού είπαν τελικά το "ok" στο νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα.

Σύμβουλος Μέρκελ: Διερωτάται για το πότε και όχι για το αν θα γίνει αναδιάρθρωση

Για το πότε και όχι για το αν θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διερωτάται ένας εκ των συμβούλων της Γερμανίδας καγκελαρίου, κυρίας Άνγκελας Μέρκελ, καθώς θεωρεί θέμα χρόνου αυτή την εξέλιξη για την Ελλάδα.

Ο Lars Feld μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο SWR2 δήλωσε ότι το ζήτημα είναι πότε και όχι αν θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Αυτό που θα δει η Ελλάδα σε όρους ανακούφισης από μία τέτοια επιμήκυνση της λήξης των τίτλων πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό (για να λυθούν τα προβλήματα χρέους της χώρας) συμπλήρωσε, τονίζοντας πως το κόστος για τον προϋπολογισμό θα είναι της τάξεως «αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ» και μάλιστα «για τα επόμενα χρόνια»

«Είναι βασικό να δείξουμε περισσότερη αλληλ
Keywords
Τυχαία Θέματα