Ευρώ: Υψηλό 15ετίας έναντι του γιεν μετά την ΕΚΤ

Το ευρώ «άγγιξε» το υψηλό 15ετίας έναντι του ιαπωνικού γιεν και «χτύπησε» νέο υψηλό τεσσάρων εβδομάδων έναντι του δολαρίου, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ η οποία αύξησε εκ νέου τα επιτόκια και έκανε λόγο για περαιτέρω σύσφιξη προκειμένου να φέρει τον πληθωρισμό της ευρωζώνης στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, σε αρμονία με τις προβλέψεις των αναλυτών. Πρόκειται για την όγδοη διαδοχική άνοδο και διαμορφώνεται πλέον στο 3,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

«Είναι μια “γερακίσια” (hawkish) έκπληξη καθώς οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν υψηλότερα από το αναμενόμενο. Αυτό είναι μια ένδειξη περαιτέρω σύσφιξης που θα ακολουθήσει στις προοπτικές της ΕΚΤ», δήλωσε στο Reuters ο Sebastian Vismara, στρατηγικός αναλυτής της BNY Mellon.

«Το ευρώ ανατιμάται και τα short επιτόκια έχουν κινηθεί υψηλότερα, επομένως υπάρχει λίγο περισσότερη επιθετικότητα στο μπροστινό μέρος της καμπύλης. Η αγορά το ερμηνεύει αυτό ως hawkish, όχι απαραίτητα την ίδια την αύξηση, αλλά αυτό που επικοινωνεί όσον αφορά τις προοπτικές», πρόσθεσε.

Στις συναλλαγές των ισοτιμιών, το ευρώ σημείωσε τελευταία άνοδο 0,5% στα 1,0894 δολάρια, αφού νωρίτερα «άγγιξε» το υψηλό τεσσάρων εβδομάδων στα 1,0881 δολάρια. Έναντι του γεν, το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,8% στα 152,97 γεν, φθάνοντας προηγουμένως στα 153,39 γεν, που αποτελεί το υψηλότερο σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2008 και το οποίο ήρθε αμέσως μετά την απόφαση της ΕΚΤ για νέα αύξηση των επιτοκίων.

ισοτιμίες νομισμάτωνΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Keywords
Αναζητήσεις
evro-ypsilo-15etias-enanti-tou-gien-meta-tin-ekt.htm
Τυχαία Θέματα