Λαγκάρντ: Πολύ πιθανή ακόμα μια αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% και κάτω από αυτές τις συνθήκες το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, σημείωσε η επικεφαλής της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι παρά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης που

εμφανίζονται σε πληθωριστικούς δείκτες, συνεχίζουν να υπάρχουν υποκείμενες πιέσεις, επιβεβαιώνοντας παράλληλα νέα αύξηση τον Ιούλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως «έχουμε ακόμα δρόμο» να διανύσουμε, προαναγγέλλοντας συνέχιση της σύσφιξης της πολιτικής της ΕΚΤ.

Η αύξηση των επιτοκίων αντανακλά σύμφωνα με τη Λαγκάρντ την αναθεωρημένη εκτίμηση της ΕΚΤ για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΚΤ δεν εξετάζει να προχωρήσει σε παύση στις αυξήσεις επιτοκίων, εάν δεν υπάρξει κάποια ουσιώδης αλλαγή.

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Παράλληλα, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι το προσωπικό της ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,4% το 2023, 3% το 2024 και 2,2% το 2025.

Όπως σημείωσε, το προσωπικό της ΕΚΤ αναθεώρησε υψηλότερα τις εκτιμήσεις για τον δομικό πληθωρισμό στο 5,1% για το 2023 και στο 3% το 2024 και 2,3% το 2025.

Τέλος, η επικεφαλής της τράπεζας αναγνώρισε ότι η νομισματική σύσφιξη έχει επιβαρύνει την οικονομία της Ευρωζώνης, τονίζοντας: «Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρέμεινε στάσιμη τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να παραμείνει αδύναμη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», Ωστόσο, σημείωσε ότι η οικονομία «αναμένεται να ενισχυθεί αργότερα καθώς ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί».

επιτόκιαΚριστίν ΛαγκάρντΕΚΤπληθωρισμός
Keywords
Αναζητήσεις
lagkarnt-poly-pithani-akoma-mia-afxisi-epitokion-ton-ioulio.htm
Τυχαία Θέματα