Φινλανδία: Κλείνει σε 4 σημεία τα σύνορα με τη Ρωσία

Τη νύχτα της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου, η Φινλανδία σχεδιάζει να κλείσει 4 από τις 9 μεθοριακές διαβάσεις της με τη Ρωσία, καθώς θεωρεί πως η Μόσχαι αφήνει παράτυπους μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση της φινλανδικής κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσει τα μεθοριακά περάσματα Βάαλιμα, Νούιγιαμα, Ιμάτρα και Νίιραλα στα σύνορα ανάμεσα στη Φινλανδία και τη Ρωσία», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Μάρι Ραντάνεν σε συνέντευξη

Τύπου. Η φινλανδική κυβέρνηση, στις 14 Νοεμβρίου, είχε προειδοποιήσει ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της με τη Ρωσία, εκφράζοντας υποψίες ότι η Μόσχα προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, η οποία έχει πλέον ενταχθεί στο NATO.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για διαφόρων ειδών ενέργειες, για κακόβουλες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας, οπότε η κατάσταση δεν προκαλεί έκπληξη», δήλωσε ο Φιλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Φινλανδία διαπίστωσε αύξηση των εισόδων παράτυπων μεταναστών από χώρες της Μέσης Ανατολής και την Αφρική, κυρίως από το Ιράκ, τη Σομαλία και την Υεμένη.

«Θέλουμε το φαινόμενο αυτό να σταματήσει, θέλουμε η δραστηριότητα στα σύνορα να επανέλθει στο φυσιολογικό», είπε ο πρωθυπουργός. «Αν η κατάσταση επεκταθεί σε άλλες μεθοριακές διαβάσεις και γίνει πιο δύσκολη, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα», πρόσθεσε.

Τα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.340 χιλιόμετρα. Τον Απρίλιο, το Κρεμλίνο είχε προειδοποιήσει πως θα λάβει «αντίμετρα» μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο NATO, χαρακτηρίζοντας τη διεύρυνση της συμμαχίας «επίθεση στην ασφάλεια» της Ρωσίας.Στα τέλη του 2022, η Φινλανδία είχε ανακοινώσει σχέδιο για την κατασκευή φράκτη μήκους 200 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Ρωσία.

#Φινλανδία #Ρωσία #σύνορα #ΚΛΕΙΣΙΜΟ_ΣΥΝΟΡΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα