Φον ντερ Λάιεν: «Φάουλ» με τον παρ’ολίγον διορισμό του Pieper

Η παραίτηση του Markus Pieper από τη θέση του απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μικρές επιχειρήσεις, μετά την πρόσληψή του, προκάλεσε μομφές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τη διαδικασία με την οποία διορίστηκε στην Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Pieper είχε διοριστεί στην ευνοϊκή αυτή θέση τον Ιανουάριο και επρόκειτο να ξεκινήσει τις εργασίες του σήμερα (16 Απριλίου). Ωστόσο, η πρόσληψή του προκάλεσε αντιδράσεις και έφερε στην επιφάνεια καταγγελίες για ευνοιοκρατία, καθώς

ο Pieper ανήκει στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, το ίδιο γερμανικό πολιτικό κόμμα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φον ντερ Λάιεν.

«Ο Πρόεδρος σέβεται και λυπάται για την απόφαση του Markus Pieper να μην αναλάβει τη θέση του ως απεσταλμένου των ΜμΕ [μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων] στις 16 Απριλίου όπως είχε προγραμματιστεί», αναφέρεται σε δήλωση που δημοσιεύθηκε αργά τη Δευτέρα από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Eric Mamer.

Ο Pieper ήταν «αποδεδειγμένα ειδικός» στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είπε ο Mamer, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες επιλογής θα ξεκινήσουν ξανά μετά τις εκλογές της ΕΕ που θα γίνουν τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το Euronews, οι επίσημες οδηγίες λένε ότι οι διορισμοί ανώτερων αξιωματούχων της Κομισιόν θα πρέπει να προταθούν σε συμφωνία με τους Επιτρόπους του χαρτοφυλακίου, αν και σε αυτή την περίπτωση ο Επίτροπος ΜμΕ της ΕΕ, Thierry Breton, είχε τις επιφυλάξεις του.

Παράλληλα, η αποκαλούμενη υπόθεση «Piepergate», που εμπλέκει τον Markus Pieper, ήρθε στη δημοσιότητα μέρες αφότου αποκαλύφθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε ξεκινήσει έρευνα για την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη χρήση μηνυμάτων για τη διαπραγμάτευση μεγάλων συμβάσεων αγοράς εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

#MARKUS_PIEPER #Ούρσουλα_φον_ντερ_Λάιεν 
Keywords
Τυχαία Θέματα