Γερμανία: Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα, αλλά οι ανησυχίες παραμένουν

Βελτίωση κατέγραψε και τον Οκτώβριο το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, με τον ifo Business Climate Index να αυξάνεται στο 86,9%, από 85,8% τον Σεπτέμβριο.

Οι εταιρείες δηλώνουν κάπως πιο ικανοποιημένες με τις τρέχουσες δραστηριότητές τους, ενώ και οι διευθυντές ήταν λιγότερο απαισιόδοξοι όσον αφορά τις προσδοκίες τους για τους επόμενους μήνες.

Όπως σχολιάζει το ifo,

διακρίνεται αχτίδα αισιοδοξίας για τη γερμανική οικονομία.

Στον τομέα της μεταποίησης, ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος αυξήθηκε ελαφρά και αυτό οφειλόταν στον λιγότερο σκεπτικισμό στις προσδοκίες των εταιρειών. Ωστόσο, για άλλη μια φορά εκτίμησαν την τρέχουσα κατάστασή τους ως χειρότερη και θεωρούν ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Το επιχειρηματικό κλίμα στον τομέα των υπηρεσιών είναι πολύ πιο θετικό. Οι εταιρείες ήταν ιδιαίτερα πιο ικανοποιημένες με τις τρέχουσες δραστηριότητές τους, ενώ οι προσδοκίες τους επίσης βελτιώθηκαν, αν και εξακολουθούν να εκφράζουν επιφυλάξεις.

Στο εμπόριο, ο δείκτης υποχώρησε. Οι επιχειρήσεις αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την τρέχουσα κατάσταση και είναι επίσης πιο απαισιόδοξες για τους επόμενους μήνες. Αυτή η εξέλιξη προήλθε κυρίως από το τμήμα χονδρικής.

Στις κατασκευές, ο δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο. Οι εταιρείες αξιολόγησαν την τρέχουσα κατάστασή τους ως οριακά χειρότερη, ενώ οι προοπτικές τους για τους επόμενους μήνες ήταν κάπως καλύτερες, αλλά παρέμειναν απαισιόδοξες.

ΓερμανίαIFO BUSINESS CLIMATE INDEXIfoεπιχειρηματικό κλίμα
Keywords
Τυχαία Θέματα